Cvetica z vijoličnimi cvetovi in bledozelenimi listi, poznana pod imenom pegasti badelj, se uporablja pri preprečevanju in lajšanju jetrnih obolenj, kot so hepatitis, ciroza jeter ter razne zastrupitve. V ljudskem zdravilstvu so jo včasih uporabljali tudi za zdravljenje malarije, izostale menstruacije ter težav z maternico in vranico. Zdravilni so predvsem plodovi pegastega badlja, ki zaradi vsebnosti flavonoidov blagodejno učinkujejo na delovanje jeter.

Bistvena sestavina pegastega badlja je silimarin, zmes flavanoidnih spojin, ki pomagajo pri razstrupljanju jeter. Gre za zelo varno zdravilno snov, saj se v telesu ne kopiči, temveč jo izločimo z žolčem. Zdravje jeter varuje na dva načina. Prvič utrjuje celične stene hepatocitov, spodbuja presnovo najdejavnejših jetrnih celic ter preprečuje vdor strupov v celično notranjost, hkrati pa spodbuja jedrne encime k tvorjenju beljakovin, kar je pomembno pri obnavljanju poškodovanih celic. Silimarin zavira oksidativne procese in uničuje škodljive proste radikale, ki se pri oksidativnih procesih sproščajo. Raziskave so pokazale, da že 420 mg silimarina na dan občutno zmanjša smrtnost bolnikov z zgrbančenimi jetri, ki so posledica uživanja alkohola.

V zdravilne namene se uporabljajp badljeva zel in badljevi plodovi. Prva spodbuja izločanje žolča, vendar pa silimarina, ki ga najdemo le v plodovih, ne vsebuje. Plodovi se po drugi strani zaradi svojih zdravilnih sestavin uporabljajo za preprečevanje in zdravljenje jetrnih okvar, ki so posledica različnih zastrupitev, na primer z alkoholom. Koristni so tudi pri zdravljenju jetrnih vnetij in kroničnih sprememb, kot so zgrbančena in zamaščena jetra.

S čajem badljevih plodov zdravilnih učinkov ne dosežemo, saj je silimarin težko topen v vodi, zaradi česar ga v napitek ne moremo izlužiti v zadostni količini. Najbolj priporočen je nakup gotovega izdelka. Izlvečke badljevih plodov lahko najdemo v različnih farmacevtskih oblikah, kot so denimo tablete, raztopine in kapsule.

 

Povezani izdelki: Pegasti badelj