Včasih se moramo pogovarjati tudi o teh rečeh. Upam, da se strinjate. Če smo iskreni; vsi se soočamo s tovrstnimi nevšečnostmi, saj se preprosto ne moremo povsod olajšati. Predstavljajte si neznosen smard, če bi se vsak sprdnil kjer bi mu ustrezalo. ;)

Statistike kažejo, da naj bi ženske v povprečju zadrževale vetrove več kot moški. Saj veste, kako smešno se jim zdi, ko spustijo tistega tihega v liftu ali, še hujše, v avtomobilu!

Ali je zadrževanje vetrov škodljivo?

Najverjetneje zaradi tega ne bomo zboleli, gotovo pa bomo sprožili neprijeten občutek, v hujšem primeru bolečine v abdominu.

Bolečina v spodnjem delu trebuha lahko kaže na vrsto zdravstvenih težav in ni nujno, da je vedno posledica napihnjenosti in napenjanja oz. zadrževanja vetrov. Na to vsekakor velja biti pozoren.

Če vas zaradi zadrževanja vetrov in hudega napenjanja že vse boli ne pomeni, da so vaša prebavila v posebni nevarnosti in zaradi takšnega početja najverjetneje ne boste razvili hujših zdravstvenih težav.

V neki študiji so celo dokazali, da je psihično zavedanje, da ne moremo spustiti golobčka, veliko bolj neprijetno, kot samo telesno zadrževanje nabranih vetrov.

Kako vetrovi nastajajo?

Gotovo ste se že kdaj spraševali zakaj vetrovi sploh nastajajo in zakaj smrdijo.

Gremo po vrsti. Tisti, ki spremljate naše članke, že veste, da prebava poteka od ustne votline, nato žrela in požiralnika do želodca, kjer večinoma še vedno poteka mehanska prebava - drobljenje hrane. Glavni del prebave poteka v tankem črevesu, kjer poteka večina kemične razgradnje hrane na manjše enote (aminokisline, glukozo, maščobne kisline) in vskravanja hranilnih snovi.

Tista hrana, ki se ne vsrka v tanko črevo in ne vstopi v krvni obtok, potuje s tekočino naprej v debelo črevesje. Prav v debelem črevesju začnejo nastajati plini.

Namreč, ko nas napenja, encimi v debelem črevesju razgrajajo neprebavljenje hranilne snovi tako, da pretrgajo njihove kemične vezi do molekule. Pri vsaki razgradnji nastajajo plini, prav tako tudi v telesu.

Čas prebave

Čas prebave je v veliki meri odvisen od posameznika in zaužitih živil. Različna hrana potrebuje za prebavo različne encime, zato poteka različno dolgo. Sveže stisnjeni sokovi se bodo prebavili v približno 20 minutah, za prebavo žitaric ali stročnic pa bomo lahko potrebovali tudi več kot 3 ure.

Zakaj vetrovi smrdijo?

Vsa fermenirana hrana ustvarja hlape in nekateri od njih imajo močnejši vonj. Najmočnejši vonj ima gotovon vodikov sulfid. Intenzivnost vonja je seveda odvisna tudi od zaužite hrane. Zelenjava načeloma vsebuje manj vodikovega sulfada od drugih živil. Zato pogosto velja pravilo, da vegetarijanci spuščajo  manj intenzivne hlape, vsaj kar se vonjav tiče.

Kako lahko zmanjšamo proizvajanje vetrov?

Verjetno ste že sami ugotovili, da v kuhinji. Z ustreznimi živili, ki se bodo lahko razgradili in absorbirali v tankem črevesju bomo gotovo zmanjšali željo po izpustu golobčka.

Zdrava mikrobiota telesa je ključ do optimalne prebave in posledično manj plinov. Zato je dobro, da se zavedamo pomembnosti probiotikov in delovanja črevesne mikrobiote za ohranjanje zdravja. Pri tem je vzdrževanje ustreznega okolja za mikroorganizme ključnega pomena. Veliko lahko storimo z ustrezno prehrano (vlaknine, sadje, zelenjava, nerafinirana živila), predvsem pa z izogibanjem neustreznim rafiniranim živilom (beli moki, sladkorju, mastni hrani), saj lahko tako že v dveh dneh popolnoma spremenimo mikrobioto.

Torej, velja se izogibati ogljikovim hidratom in hrani za katero vemo, da je težje prebavljamo. Med ževčenjem poskušajmo zajemati čim manj zraka, zatorej jejmo počasi in z zaprtimi usti.

»Zamašena« prebavila

Z ustreznim čiščenjem oz. razstrupljanjem črevesja bomo odstranili vso odpadno blato, počutili se bomo naravnost olajšano in črevesje bo lahko končno optimalno absorbiralo vsa hranila, ki jih potrebujemo za dobro delovanje telesa. Okrepili bomo imunski sistem in močno zvišali raven energije.

Med očiščevalnim programom se posamezniki iz črevesja znebijo tudi do 9 kilogramov odpadnih snovi. Fascinantno, kajne? Samo predstavljajte si to olajšanje!

Paket zdravo črevesje je tudi preverjena pot - zakaj?

Za vse, ki si želijo iz črevesja in črevesnih sten odpraviti odpadne snovi ter s tem odpraviti težave s črevesjem, neredno prebavo, vetrove, splošne težave s presnovo, okrepiti odpornost (imunski sistem), začeti z dieto, si zagotoviti vzpostavitev zdrave črevesne mikrobiote in optimalno gibanje črevesja.

Paket: Zdravo črevesje vsebuje 20 BiOrigine ampul za čiščenje črevesje in 16 probiotičnih kapsul Ultra biotik za 8 dnevno intenzivno vzpostavite zdrave črevesne mikrobiote.

Vzpostavitev zdrave prebave in čistega črevesja še nikoli ni bila preprostejša:

1. Prvih 20 dni očistite črevesje z ampulami BiOrigine: Vsako jutro vzemite 1 ampulo, ki jo lahko jemljete samostojno ali pa skupaj s kozarcem vode.

2. Po končanem čiščenju črevesje nadaljujte 8 dni s probiotičnimi kapsulami Ultra Biotik:  2 kapsuli dnevno in sicer eno pred jutranjim in eno pred večernim obrokom. Skupaj 8 dni.