Oolong čaj, znan tudi kot wulong oz. wu long čaj ali "rjavi čaj", je zaradi svojih številnih dobrih lastnosti zelo priljubljen po celem svetu, med drugim tudi kot sredstvo za hujšanje.

Prideluje se ga iz čajevca, lat. Camellia sinensis, iz katerega se pridelujejo tudi druge vrste čaja. Njegove značilnosti so med zelenim in črnim čajem, čeprav je v resnici bolj podoben zelenemu čaju. Od njega se razlikuje po metodi pridelave.

Zgodovina

Na Kitajskem, od koder izvira, je po domače znan kot čaj "Črni zmaj" in z njegovim izvorom so povezane številne legende. Pravijo, da se drevo wulong imenuje po njegovem najditelju Sulongu. Nekateri zgodovinarji verjamejo, da so oolong čaj pridelovali že v času dinastije Ming v 16. stoletju. Obstajata tudi dva literarna vira o pridelovanju čaja iz časa dinastije Qing (1644-1911), Pesem o čaju Wuyi in Zgodba o čaju, ki sta ju napisala Yi Chaoqun in Wang Chaotang. Čaj je prišel v Evropo v 19. stoletju.

Pridelava

Proces pridobivanja wulong čaja je v primerjavi z drugimi vrstami čaja zelo kompleksen, saj je njegova oksidacija delna. Pri zelenem čaju ni procesa oksidacije, medtem ko je črni čaj popolnoma fermentiran. Pri wulong čaju je fermentacija v razponu 10-70%. Ponavadi se liste čajevca nabira spomladi, nato pa posuši. Ko se posušijo, se naberejo v košare in pustijo veneti, kar načne listne robove in začne proces oksidacije. Oksidacija listov je pravzaprav le reakcija svežih listov s kisikom iz zraka. Proces oksidacije se ustavi tako, da se liste zažge. Pečene liste se nato obrne in še nekajkrat zažge. Ko se popolnoma ohladijo, se jih še zadnjič zažge. Kvaliteta in lastnosti čaja so odvisne prav od stopnje oksidacije.

Dobre lastnosti

Oolong čaj ima številne dobre lastnosti in vplive na zdravje. Velja za enega od učinkovitih sredstev za hujšanje, za kar obstajajo tudi znanstveni dokazi. Redno uživanje wulong čaja, skupaj s primerno uravnoteženo dieto in telesno vadbo, je pomagalo že mnogim ljudem v boju z odvečnimi kilogrami. Kofein je ena od sestavin čaja, ki igra pomembno vlogo pri izgubi teže, saj aktivira živčni sistem za proces, ki se imenuje termogeneza. Gre za proces, v katerem se maščoba porablja kot gorivo. Tako se porablja odvečna telesna maščoba in posledično zmanjša telesna teža. Wulong čaj vsebuje tudi polifenole, ki spodbujajo delovanje metabolizma. Prav tako čaj vsebuje katehine, ki pomagajo uničevati proste radikale, ki so odgovorni za nastanek rakavih obolenj in znakov staranja.

Wulong v svetu

Kitajska in Tajvan sta glavna pridelovalca wulong čaja. Zelo priljubljena pijača je v predelih jugovzhodne Azije, Kitajske, Hong Konga in Tajvana. Pred kratkim so ga začele pridobivati tudi druge države, kot sta Indija in Nepal. Kvaliteta čaja je odvisna tudi od regije, v kateri je pridelan. Wulong čaj predstavlja 2% celotne svetovne porabe čajev.

 

Povezani izdelki: Wulong Oolong čaj