Rdeča pesa morda res ni najbolj okusna vrsta zelenjave, toda odlikujejo jo številni blagodejni učinki na zdravje. Večinoma se uporablja kot sestavina v solati. Pitje pesinega soka se priporoča za krepitev imunskega sistema in izboljšanje splošnega zdravja, saj preprečuje mnoge bolezenske težave.

Rdeča pesa vsebuje mnogo izredno pomembnih snovi za zdravje, hkrati pa zelo malo maščob. Bogata je z vitamini A, C, B6, B2 in antioksidanti. Med pomembnimi minerali, ki jih vsebuje, so kalcij, natrij, žveplo, klor, baker, jod, bioflavonoidi in kalij. Prav tako je vir dietnih vlaknin, ogljikovih hidratov, niacina, folne kisline, biotina in magnezija.

Eden najbolj znanih učinkov rdeče pese je čiščenje krvi, kar lahko pripišemo visoki vsebnosti železa. Prav tako se uporablja za zdravljenje slabokrvnosti, h kateri so nagnjene predvsem ženske. Rdeča pesa vsebuje veliko ogljikovih hidratov v obliki naravnih sladkorjev, zaradi česar pomaga uravnavati prebavo. Zdravi tudi bolezni in težave kot so zlatenica, slabost in bruhanje, hepatitis, griža, zaprtje in driska. Veliko raziskav je pokazalo, da je pesa dobra za zdravje srca in ožilja. Ugotovljeno je bilo, da nitrat, ki ga vsebuje pesin sok, pomaga znižati krvni tlak. Eden pomembnejših pozitivnih učinkov rdeče pese je tudi to, da znižuje raven slabega holesterola in hkrati zvišuje raven dobrega holesterola v telesu. Poleg tega blagodejno vpliva na videz kože, saj odpravlja in preprečuje nastanek aken, suhe kože, prhljaja in vnetja kože. Betacinin, ki ga vsebuje, pomaga preprečevati nastanek rakavih tumorjev in razstrupljati telo. Pesin sok je zato izjemno pomemben za preprečevanje rakavih obolenj, še posebej raka na črevesju. Ker vsebuje enega od vitaminov B, folno kislino, je priporočljiv prehranski dodatek za nosečnice, saj folna kislina preprečuje različne prirojene napake v razvoju zarodka.  

 

Povezani izdelki: Rdeča pesa kapsule