Ali v zadnjem času v svojem blatu opažate sledove krvi? Jih občasno spremlja vztrajna bolečina v trebuhu, npr. krči ali vetrovi ali občutek neizpraznjenosti? Če vas pogosto mučijo trebušne težave, vključujoč drisko, zaprtje ali splošne spremembe v izločanju in te trajajo več kot štiri tedne, hkrati pa ste nenehno izčrpani ali pa ste opazili izgubo teže, ki je ne morete pojasniti, se brž opravite k zdravniku. Zgoraj našteti vzroki so namreč najpogostejši znaki raka na črevesju in ker je mesec marec namenjen ravno ozaveščanju o tej neprijetni bolezni, se vam lahko ta članek pomaga prepričati, če je čas za alarm.

Simptomi raka na črevesu

Znaki raka na črevesu, ki so opisani zgoraj, se lahko pri posamezniku pojavijo skupno, vendar pa se pogosto, sploh v zgodnjem stadiju bolezni, zgodi, da oboleli ne občuti prav nobenega izmed njih. Ko se znaki enkrat le pojavijo, se njihova oblika pojavlja glede na razširjenost rakavih celic in položaj v debelem črevesu, za najbolj zaskrbljujoče pa velja stanjšanje blata ter sled krvi v njem (svetlo rdeča ali zelo temno rdeča).

Kdaj je čas za obisk zdravnika?

Če v svojem blatu opazite kri ali pogoste spremembe pri izločanju, je vsekakor čas za obisk zdravnika. Slednje seveda še ne pomeni, da trpite za rakom danke in debelega črevesa, saj so tovrstni znaki navzoči tudi npr. pri boleznih kot so želodčna razjeda, žolčni kamni, hemeroidi itd., vendar pa se je o tem potrebno zatrdno prepričati pri zdravstvenem specialistu, ki bo s pomočjo testov ugotovil kaj je na stvari, posebno pozorni pa morajo biti še posebno tisti, katerih svojci so že trpeli za omenjeno vrsto raka. Pregled za raka na debelem črevesu priporočajo vsem posameznikom, ki so že dosegli 50 let, v primeru tistih z zgodovino bolezni v družini pa še prej.

Vzroki raka na črevesu

V večini primerov ni znano kaj natanko povzroča kolorektalnega raka, vendar pa je glede na dosedanje raziskave moč določiti dejavnike, ki k njemu prispevajo. Vse se običajno začne v trenutku, ko se v zdravih črevesnih celicah pojavi napaka DNK-ja. Zdrave celice rastejo in se delijo, saj želijo prispevati k normalnemu delovanju telesa, vendar pa celica s poškodbami DNK-ja postanejo kancerogene ter se še naprej delijo ter tako kopičijo in na koncu izoblikujejo tumor.

- Starost: pri posameznikih, ki so starejši od 50 let je njegova pogostost veliko večja, vendar pa se lahko pojavi tudi pri ljudeh v zelo mladih letih. 

- Prehrana: k razvoju raka lahko prispeva tudi prehrana s premajhno vsebnostjo vlaknin, še posebno pa tista, ki vsebuje visok delež maščob in kalorij.

- Polipi: posamezniki z družinsko polipozo so še posebno podvrženi raku. Zanjo je značilen nastanek številnih polipov na črevesni sluznici, ki se lahko postopoma razvijejo v rakave tvorbe, zato jih je potrebno nujno odstraniti.

- Anamneza: kolorektalni rak se veliko pogosteje pojavi tudi pri ženskah, ki so v preteklosti trpele zaradi raka na dojkah ali rodilih ter pri tistih posameznikih, ki so v sorodu z bolnikom, ki je že trpel za rakom debelega črevesa in danke, oboleli pa so pogosto tudi tisti s kroničnim ulceroznim kolitisom ter Crohnovo boleznijo.

- Drugi dejavniki: pogosto sedenje, uživanje alkohola in kajenje, debelost, sladkorna bolezen.
 

Kako zmanjšati tveganje za nastanek kolorektalnega raka?


- uživajte veliko sadja in zelenjave ter hrane, ki je bogata z vlakninami
- veliko se gibajte
- omejite vnos alkohola in kajenje
- pri urejanju prebave si pomagajte s prehranskimi dopolnili

Povzeto po http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/colon-cancer/symptoms-causes/dxc-20188239 in http://www.viva.si/Rak-Onkologija/1389/Rak-debelega-%C4%8Drevesja-je-zasedel-nezavidljivo-prvo-mesto