Glukozamin, aminosaharid, ki ga najdemo v skoraj vseh telesnih tkivih, igra pomembno vlogo pri izgradnji hrustanca, trdega vezivnega tkiva, ki objema in ščiti sklepe.

Poškodba zaščitne hrustančne plasti povzroča bolečine v sklepih in vodi do osteoartroze.

Glukozamin pomembno vpliva na obnovo:

- sklepnih površin,
- kit,
- vezi,
- sklepne tekočine,
- kosti,
- nohtov,
- kože,
- srčnih zaklopk,
- žil,...

Na voljo je v dveh oblikah - kot glukozamin sulfat in glukozamin hidroklorid. Pogosto se jemlje v kombinaciji s hondroitionom, ki naj bi prav tako pripomogel k izboljšanju hrustanca, včasih pa tudi skupaj z manganom.

Vse več študij kaže, da je glukozamin lahko učinkovito sredstvo za zdravljenje osteoartroze. Ta nastane, ko hrustanec razpade in preneha ščititi sklepe, kar je lahko posledica poškodbe ali preprosto obrabe sklepov.

Kdo trpi za obrabo sklepov?

Pogosto za to vrsto artritisa trpijo starejši ljudje, saj izločanje glukozamina v telesu z leti upada. Pred tovrstno obrabo sklepov pa niso imuni niti telesno dejavni ljudje, športniki in ljudje, ki veliko časa preživijo za računalniki, zaradi česar lahko močno utrpijo zapestja.

Simptomi obrabe sklepov?

Glavni simptomi osteoartroze so bolečina v prizadetih sklepih, zmanjšana gibljivost sklepov, otekanje itd.

Obstaja rešitev?

Udeleženci v mnogih medicinskih študijah so z jemanjem glukozamina kot prehranskega dopolnila opazili zmanjšanje bolečin v sklepih zaradi osteoartroze. Tako ni čudno, da je glukozamin v obliki prehranskega dopolnila požel tak sloves med ljudmi, ki jih “mučijo” sklepi.

Glukozamina ne moremo zaužiti s prehrano, saj nobeno živilo nima pomembnejše vsebnosti glukozamina. Na voljo je v obliki prehranskih dopolnil. Večinoma ga pridobivajo iz hitina, ki je prisoten v oklepu rakcev, rakovic ali jastogov. Za tiste, ki so alergični na lupinarje, obstajajo tudi druge oblike glukozamina, ki ga proizvajajo sintetično in s fermentacijo žitaric. Prav tako glukozamin ni primeren za diabetike, saj lahko vpliva na delovanje inzulina oz. zdravil za znižanje sladkorja v krvi. V tem primeru se je pred začetkom jemanja vsekakor dobro pogovoriti z osebnim zdravnikom in poostriti nadzor nad nihanjem ravni sladkorja v krvi.

Glukozamin je torej zelo dobrodošlo prehransko dopolnilo, ki izboljša gibljivost prizadetih sklepov, predvsem tistih, ki trpijo za blago ali zmerno osteoartozo.

Lajša tudi neprijetno bolečino v sklepih in zmanjšuje otrdelost, ki ovira gibanje in nam povzroča sive lase.