Svetlin je rastlina rumenih cvetov, izvorno iz Severne Amerike. V Evropi so jo v 17. stoletju začeli uporabljati v Angliji, danes pa jo pozna cel svet. Najpogostejši izdelek iz te trajnice, ki cveti od junija pa do avgusta ali oktobra, je svetlinovo olje, ki ga je moč uporabljati za številne različne namene. Olje svetlina, nenasičeno maščobno kislino, uporabljamo kot prehranski dodatek ali pa kot zunanje mazilo.

Svetlinovo olje je odlična izbira pri težavah s kožo, saj je izjemno bogato z vitaminom E. Že pred četrt stoletja so v britanski dermatološki strokovni reviji (British Journal of Dermatology) poročali o precejšnjem izboljšanju ekcemtoznih sprememb na koži po redni in dolgotrajni uporabi omenjenega olja.

Svetlinovo olje se priporoča ob težavah s previsokim holesterolom v krvi, s kronično utrujenostjo, suho, srbečo kožo, luskavico, ob težavah z alergijami, težavah s plodnostjo ali revmo ter ob težavah s prehitrim razvojem multiple skleroze ali preveliko otrpelostjo pri Sjögrenovem sindromu, prav tako pa ženskam olajša obdobje menopavze ob morebitnih težavah. Priporočljivo ga je uživati tudi pred menstruacijo, saj lajša težave, povezane z mesečnim ciklom.

Glede na to, da ljudje v svoje telo vnašamo premalo nenasičenih maščobnih kislin, je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) sprejela sklep, po katerem svetuje, da naj bi vsaj 3 odstotke dnevnega  vnosa kalorij  predstavljale nenasičene maščobne kisline in svetlinovo vsebuje dobre omega 6 maščobne kisline. Da bi se ugodni učinki olja čim bolje ohranili, ob uporabi olja predlagamo tudi preparate z antioksidativnim delovanjem.

Uživanje svetlinovega olja mora biti nujno pod kontrolo strokovnjakov, v kolikor se zanj odločajo bolniki, ki jemljejo zdravila za redčenje krvi in zniževanje krvnega tlaka, prav tako pa se uporaba svetlinovega olja odsvetuje epileptikom ali ob souporabi nekaterih zdravil za zdravljenje depresije in shizofrenije.

 

Povezana kategorija izdelkov: Svetlin