Spirulina, mikroskopsko majhna modrozelena alga, je hranljiv vir beljakovin, esencialnih maščobnih kislin, vitaminov in antioksidantov. Njeni pozitivni učinki na človeško telo so znani mnogim kulturam, ki jo že dolgo uporabljajo za prečiščevanje telesa, urejanje presnove, uravnavanje holesterola ter preprečevanje različnih bolezni.

Odkrili so jo v slanih jezerih Južne Amerike in Afrike. Uspeva v tropskem podnebju, za svojo rast pa potrebuje veliko sonca ter čisto okolje. V prehrani se uporablja predvsem kot prehransko dopolnilo, saj je bogata s hranilnimi snovmi. Idealna je za nosečnice, športnike, vegetarijance, bolnike ter mladostnike, ki potrebujejo hranljive snovi za rast. Priporočljiva je za posameznike, ki so izpostavljeni fizičnim in psihičnim naporom, se neredno prehranjujejo ali okrevajo po bolezni. Koristne učinke ima tudi pri vzdrževanju telesne teže in pri pomanjkanju energije.  

Spirulina je bogata z antioksidanti različnih vrst. Beta karoten je koristen za našo kožo, oči in imunski sistem, fikocianin je pomemben za varovanje jeter in ledvic, klorofil deluje kot anti toksin ter preprečuje nastanek raka, zeaksantin poleg oči varuje tudi naše možgane, obenem pa uživanje spiruline lajša učinke stresa in znižuje krvni pritisk.

 

Povezani izdelki: Spirulina