Ginkgo Biloba spada med najstarejšo vrst dreves na svetu. Uvrščamo ga med žive fosile, kar pomeni, da je navkljub dogodkom katastrofalnih razsežnosti, ki so povzročili izumrtje mnogih drugih rastlinskih vrst, preživel na milijone let. V ZDA je eno izmed najbolje prodajanih zelišč za izboljšanje spomina, v kitajski tradicionalni medicini pa se v ta namen uporablja že celo več miljonov let. Na Inštitutu za zdravje v Ameriki (NIH) je preučevanju staranja in z njim povezane izgube spomina ter njegovemu zdravljenju namenjen celo samostojen oddelek, v nekaj raziskavah na temo pomnenja pa se je izkazalo, da ima ginkgo biloba ugoden učinek tudi v zgodnjih fazah Alzheimerjeve bolezni.

Ginkgo biloba = zdravilno sredstvo 

To priljubljeno zeliščno pridobivajo iz listov starodavnega drevesa ginkgo bilobe pahljačaste oblike, ki izvira iz Kitajske, vendar ga dandanes najdemo po celem svetu. Čeprav se pri kitajskih zdravilcih uporablja že dlje časa, so ga v zahodnem svetu začeli preučevati šele nedavno, vendar pa so raziskave na temo njegove učinkovitosti na izboljšanje spomina med širšo javnostjo vzbudile veliko zanimanja. Ginkgo z uravnavanjem tonusa in elatičnosti žil namreč povečuje dotok krvi v možgane, hkrati pa tudi krepi živčni sistem, saj omogoča dodaten dovod kisika in krvnega sladkorja (glukoze) v živčne celice.  

Uporaba ginkga bilobe

Ginkgo ima obilico blagodejnih lastnosti, saj vsebuje visoko raven flavonidov in terpenoidov oziroma antioksidantov, ki ščitijo pred poškodbami oksidativnih celic, ki jih lahko povzročijo prosti radikali. Ta zdravilna rastlina se posledično najpogosteje uporablja za:

- izboljšanje spomina in miselnih sposobnosti
- zdravljenje začetnih faz Alzheimerjeve bolezni
- lajšanje simptomov kasnejših faz Alzheimerjeve bolezni
- lajšanje in preprečevanje demence
- lažje pomnenje
- lajšanje tesnobe
- izboljšanje koncentracije
- izdelavo zdravil za redčenje krvi
- preprečevanje mokrenja postelje
- lajšanje vnetja sečil
- zdravljenje črevesnih glist
- izboljšanje spolnega naboja

Kje najdemo ginkgo?

Ginkgo Biloba je običajno ena izmed glavnih sestavin zdravil za zdravljenje Alzheimerjeve bolezni, ki vsebujejo učinkovino donepezil. Študije so pokazale, da lahko pomaga tudi pri cerebralni nezadostnosti za katero je zaradi zamašenih žil značilen zmanjšan dotok krvi v možgane, saj tudi učinkovito redči kri.  Ginkgo biloba je običajno na voljo v čaju in tabletah, pri nas pa ga lahko dobite v obliki kapsul, ki omogočajo najenostavnejše uživanje in vsrkanje v telo.


Povzeto po http://www.womenlivingnaturally.com/product.php?id=36