Šipek je oranžno-rdeč plod šipkovega grma (lat. Rosa canina), ki v višino zraste do 3 metre. Grm spomladi sveti s širokimi belimi dišečimi cvetovi, iz katerih jeseni dozorijo rdeči plodovi. Ljudska poimenovanja za grm so babji zob, divja roža, pasja roža idr. Plodovi so eden najbogatejših naravnih virov C vitamina, vsebujejo pa tudi vitamina A in B ter antioksidacijske flavonoide.

Šipek se že od nekdaj uporablja za zvečanje odpornosti, krepitev imunskega sistema, preprečevanje in zdravljenje prehlada, odpravlja pa tudi splošno utrujenost in oslabelost. Izsledki študij nakazujejo tudi, da šipek lahko blaži bolečine v sklepih, ki so posledica revmatičnega artritisa.

Nedavne zdravstvene študije potrjujejo, da šipek blaži simptome revmatičnega artritisa, saj imajo plodovi protivnetne in antiosidacijske učinke. Leta 2007 je 74 prostovoljcev z artritisom, večinoma žensk, sodelovalo v nemški klinični študiji, kjer so preizkušali novo razvito zdravilo iz šipkovih plodov. Polovica prostovoljcev je jemala zdravilo, druga polovica pa je dobivala placebo. 40% ljudi v prvi skupini je poročalo o zmanjšanju bolečin v sklepih.

Plodovi se uporabljajo za izdelavo zeliščnih čajev, marmelade, sirupa, juhe, pijač, pit, kruha in vina. Pojemo jih lahko celo surove, vendar moramo biti pri tem pazljivi, da ne zaužijemo dlak v notranjosti. V zadnjem času so vedno bolj priljubljeni kot zdrava poslastica za majhne domače živali kot so činčile in morski prašički, saj sami niso sposobni proizvajati C vitamina. Morda niste vedeli, da so šipkovi plodovi tudi glavna sestavina priljubljene slovenske pijače Cockta.

 

Povezani izdelki: Šipek v kapsulah