Napitki oziroma mleka, pripravljena iz različnih oreščkov, kokosa in riža niso več nobena novost. Mnogi med nami jih iz različnih razlogov uživamo raje kot tista živalskega izvora, četudi nismo vegani. Pripravljena v domači kuhinji so najboljša, saj ne vsebujejo aditivov, konzervansov in barvil, pri pripravi domačih napitkov pa vedno ostaja možnost za poskus novih oreščkov.  

Trenutno smo obsedeni z mlekom bučnih semen!

Na policah trgovin in stojnicah tržnic smo že opazili prve buče. To nas je neizmerno razveselilo, saj jih naravnost obožujemo, saj se poleg mleka iz bučinih semen priležejo tudi bučina juha, bučni zavitki, pire in buča v obliki priloge (narezana na koščke, popečena v pečici s kajenskim proprom).

Bučna semena so bogat vir mineralov, kot so: fosfor, magnezij, cink, železo in esencialne maščobne kisline. Pri bučah je odlično tudi dejstvo, da so semena veliko cenejša od oreščkov in sočasno nič manj bogata s hranili.

Sestavine

-1 skodelico bučnih semen (čez noč jih namočite v vodo)
-6 skodelic vode
-3 datelje ali 1 žlica medu
-1 žlica vanilijevega izvlečka (po želji)
-1/2 žlice morske soli

Priprava

1. Vse sestavine dodajte v mešalnik oz. blender.
2. Mešajte od 30 sekund do 1 minute, dokler se sestavine ne spremenijo v tekočo gladko zmes brez grudic.
3. Mleko lahko precedite skozi sito z zelo drobnimi odprtinicami ali skozi krpo za precejanje.
4. Mleko shranite v steklenico in ga shranite v hladilnik.

Na Zdravje!