Obstaja star rek, ki pravi, da se smrt začne v črevesju. Sicer je to morda malce preostra fraza, vendar pa v veliki večini kar drži. Črevesje je namreč največji imunski sistem v telesu, ki filtrira odpadne snovi iz okolja, vzpostavlja zdravo ravnovesje spojin v telesu ter nas ščiti pred neželenimi boleznimi. Utrujenost, izpadanje las, suha koža, depresija, zaprtje, driska, napenjanje, spahovanje in napihnjenost ter zgaga je le nekaj izmed simptomov, ki kažejo, da črevesje ne deluje kot bi moralo. Če črevesa ne čistimo redno, pa se lahko omenjeni znaki kaj hitro spremenijo v hujšo bolezen. 


Črevesje je največji imunski sistem v telesu

Imunski sistem je najpomembnejše obrambno sredstvo pred boleznimi. Malokdo ve, da se kar 75% celic, ki skrbijo za zdravo delovanje imunskega sistema nahaja v prebavilih, kar pomeni, da je zdravo črevesje osnova za vsesplošno zdravje telesa. Pri tem sta zdrava prehrana in redna telesna vadba osnovnega pomena. Prva, ker telesu zagotavlja dovolj zdravih hranil ter druga, ker spodbudi samo delovanje črevesja.

Zakaj nezdrava prehrana škoduje telesu?

Nezdrava hrana škoduje telesu, saj vsebuje obilico kemikalij, konzervansov in drugih dodatkov, ki porušijo ravnovesje črevesne flore, telesu pa ne zagotovijo dovolj hranilnih snovi za nemoteno delovanje.

Vse to se navzven kaže kot slaba prebava, natančneje kot:

- napihnjenost
- bolečine v trebuhu
- težave z odvajanjem blata in vode
- napenjanje
- zgaga
- utrujenost
- izpadanje las
- suha koža
- depresija
- zaprtje
- driska
- nenadna izguba ali pridobivanje teže (nepojasnjena)

Zakaj pride do težav s prebavo?

Slaba prebava je posledica nezmožnosti pravilnega razgrajevanja hrane v telesu. Do tega lahko pride zaradi pomanjkanja kisline v želodcu, nepravilnega ali nezadostnega žvečenja, prevelikih količin popite tekočine med obroki, pomanjkanja encima trebušne slinavke ali neustreznega kombiniranja živil, pa tudi stresa. Zaradi omenjenih vzrokov se hrana ne prebavi popolnoma in zastaja v črevesju, kjer zato nastajajo strupeni stranski produkti. Ti lahko preko sluznice prehajajo v kri ter povzročajo vnetja in alergije ter neprestano dražijo črevesje, kar je navzven opazno kot izjemna občutljivost na hrano.

Zakaj je naše črevesje sedaj še bolj ogroženo?

Ker smo v tem letnem času padcu imunskega sistema tako še posebno podvrženi, je potrebno nanj paziti še bolj kot sicer. V primeru, da telo postane nasičeno s strupi, slednje namreč razvije obrambni mehanizem in se nanj odzove z okužbami. 

Zakaj lahko Detox za razstrupljanje črevesja pomaga?

Vsakodnevno izločanje blata in vode je tako za zdravje bistvenega pomena, zato je preprosto nujno, da za zdravje črevesja skrbimo skozi celo leto, ne le, ko se pojavijo opazne oziroma resnejše zdravstvene težave. Črevesje lahko ohranimo zdravo le z neprestanim čiščenjem, čemur je namenjen Detox za razstrupljanje črevesja. Slednji vsebuje ekološko mešanico timijana in sleza, ki ne le pospeši prebavo in lajša prebavne motnje, temveč telo prečisti strupov, kar pa je osnova za zdrav prebavni, posledično pa tudi imunski sistem.

https://jonbarron.org/article/death-begins-colon