Propolis, ki mu včasih rečejo tudi »čebelje lepilo«, je smolasta snov, ki curlja iz popkov nekaterih dreves, najdemo pa ga tudi v lubju iglavcev. Njegova kemična sestava je vse prej kot enostavna, saj je odvisna od njegovega vira. Ravno zaradi tega obstaja v različnih barvah, vse od zlatorjave pa do rjavozelene. Po analizah sodeč 55 % propolisa predstavlja smolnata zmes, 30 % čebelji vosek, 10 % eterična in aromatična olja, v manjših količinah pa v propolisu najdemo še druge snovi.

V svetu medicine propolis velja za čudežno snov. Raziskave kažejo, da deluje antiseptično, antibiotično, antibakterijsko, protiglivično in celo protivirusno. Prav zato tudi pravijo, da je propolis najpomembnejše preventivno zdravilo, zaradi svojega močnega učinkovanja pa se ga je prijelo tudi ime »ruski penicilin«.

Sodobne znanstvene raziskave so med drugim pokazale, da redno uživanje propolisa okrepi imunski sistem in tako zmanjša dovzetnost za nadležne zimske prehlade ter vnetje grla, poleg tega pa tudi razvije naravno odpornost proti razširjenim virusom, tudi več vrstam gripe. Kemijski antibiotiki uničijo tudi tiste bakterije v telesu, ki jih potrebujemo, zato ljudje, ki pogosto jemljejo tovrstna zdravila, kmalu ugotovijo, da ta ne učinkujejo več tako kot včasih. Propolis pa je naravni antibiotik, ki uniči le škodljive bakterije, poleg tega pa so znanstveniki ugotovili, da premaga tudi nekatere bakterije, ki jim kemijski antibiotiki niso kos.

 

Povezani izdelki: Propolis 800 mgSirup za otroke Jalea Real s propolisom in tavrinom (jagoda)