Ali uživate dovolj kalcija? Ugotovite, katero vrsto hrane in prehranskih dopolnil je koristno vključiti v svoj jedilnik.

Kalcij je ena od najpomembnejših hranilnih snovi, saj je ključnega pomena za normalno delovanje telesa, močne kosti in zdrave zobe. Najdemo ga v nekaterih živilih, lahko pa ga zaužijemo tudi s prehranskimi dopolnili. Predstavljamo vam nekaj osnovnih dejstev, ki jih o kalciju morate vedeti.

Kaj je kalcij?

Kalcij je mineral, ki je v našem telesu zastopan v večjem odstotku kot drugi minerali. Kar 99 % kalcija v našem telesu se nahaja v naših kosteh in zobeh. Preostali kalcij najdemo v krvi, mišicah in medcelični tekočini.

Zakaj je kalcij pomemben?

S pomočjo kalcija telo izgradi in vzdržuje naše kosti. Da bi kosti imele pravo strukturo, ga moramo v telesu v vsakem trenutku imeti dovolj. Pomemben je tudi za krčenje in raztezanje mišic in žil, izločanje hormonov in encimov ter prenašanje živčnih dražljajev po našem živčnem sistemu. Pomanjkanje kalcija lahko povzroči razvoj bolezni, kot so osteoporoza, kolorektalni rak, hipertenzija in preeklampsija.

Koliko kalcija potrebujemo?

Dnevne potrebe po kalciju so odvisne od starosti ter nekaterih drugih dejavnikov. Največ kalcija telo potrebuje v najstniških letih, ko telo raste, in v starosti za preprečevanje osteoporoze. Zadostne količine kalcija so zelo pomembne predvsem za ženske po menopavzi, saj pomanjkanje estrogena zmanjšuje kostno maso. Povečane količine kalcija potrebujejo tudi nekateri bolniki. To velja na primer za ljudi s Crohnovo boleznijo, ki zmanjša absorpcijo kalcija. Tretja občutljiva skupina so ljudje, ki ne morejo ali ne želijo uživati mlečnih izdelkov, ki so eden od glavnih virov kalcija. Nadomestijo jih lahko s prehranskimi dopolnili. Zavedati pa se moramo dejstva, da telo potrebuje tudi uravnoteženo prehrano bogato s proteini in D-vitaminom, da se kalcij sploh lahko absorbira v kosti.

Kako pridemo do kalcija?

Najboljši način, s katerim telo dobi dovolj kalcija, je uživanje hrane bogate s tem mineralom. Velike količine kalcija so na primer v mlečnih izdelkih. Kalcij je včasih dodan tudi drugim vrstam živil, kot so sokovi, žitarice, tofu itd. Največ kalcija vsebujejo naslednja živila:

-     mlečni izdelki (sir, mleko, jogurt)
-     zelena, listnata zelenjava (špinača, ohrovt)
-     živila z dodanim kalcijem (sokovi, tofu, žitarice, riževo mleko, sojino mleko)

Mleko je še posebno dober vir kalcija, saj je običajno okrepljen z D-vitaminom. To velja tudi za nekatere druge mlečne izdelke. V primeru, da vam kalcija primanjkuje, vam zdravnik lahko svetuje jemanje prehranskih dopolnil. Kalcijev citrat se absorbira tudi na prazen želodec, medtem ko je kalcijev karbonat najbolje uživati skupaj z obroki.