V Sloveniji v znak podpore boja proti raku dojk že vrsto let sodelujorganizacija Europa Donna Slovenija, ki v kampanjah velikokrat sodeluje z blagovnimi znamkami, katerih namen je skrb za osveščenost ljudi o tej bolezni.

Težava je v ospredje postavljena še posebej 15. oktobra, ko praznujemo dan zdravih dojk ob katerem opozarjamo, kako zelo je v boju s to zahrbtno boleznijo pomembna preventiva. Zavedamo se, da je ob hitrem tempu življenj težko skrbeti za redno gibanje, zdravo prehranjevanje in vzdrževanje telesne teže, vendar pa boste mogoče za omenjeno lažje skrbeli, če boste imeli v mislih, da vas lahko takšna preventiva ubrani pred številnimi boleznimi.

Morda lahko za začetek začnete s hojo ali kolesarjenjem v službo namesto prevažanja z avtobusom ali avtom, v službi pa namesto vožnje z dvigalom uporabite stopnice. Sicer se vam morebiti tako ne bo zdelo, da se telesno udejstvujete, vendar pa verjemite, da je vsako gibanje boljšega od nobenega, poleg tega pa s takšno telesno dejavnostjo pravzaprav počnete vse, kar bi sicer v naravi, na stopalniku ali na tekaški stezi – mar mislite, da morate biti za športno aktivnost vedno oblečeni v trenirko? Poleg tega, da boste z gibanjem poskrbeli za večjo vitalnost vašega telesa, boste tako spodbudili tudi svoj metabolizem, kar lahko še nadgradite z zdravim prehranjevanjem.

Slednje ne pomeni, da se morate poopolnoma odpovedati vsem svojim najljubšim jedem; pazite le na vnos ogljikovih hidratov in sladkorjev ter sem pa tja pojejte kakšno bolj hranilno živilo pa čeprav vam sicer ni pogodu. Ti ukrepi vam lahko spremenijo življenje, poleg tega pa lahko v primeru, da vam uživanje določenih zdravih živil povzroča resničen odpor, ta iz jedilnika opustite in namesto njih minerale in vitamine, ki jih vaše telo potrebuje, zaužijete v obliki prehranskih dopolnil.

Ta lahko zaužijete že za zajtrk in svojemu telesu priskrbite vitaminsko bombo s katero boste poskočneje začeli natrpan urnik. Najpomembneje pri tem pa je, da ne pozabite, da niso drastični ukrepi tisti, ki naredijo razliko, temveč malenkosti s katerimi postopoma spremenite svoje življenjske navade in tako pokažete zobe boleznim, ki prežijo na vas!

V znak podpore boja proti raku dojk si lahko tudi sami v mesecu oktobru nadenete rožnato pentljo, kupite roza Cruciani zapestnico, si privoščite skodelico v rožnatem odtenku ali pa svojo naklonjenost pokažete z udeležbo na vsaj eni izmed neštetih prireditev po vsej Sloveniji ter tako pokažete svojo borbenost.

Seznanite se z boleznijo in ne pozabite na redne samopreglede in preventivne preglede pri zdravniku, saj jo lahko le tako uspešno preprečite!

Vir: http://www.europadonna-zdruzenje.si/kdo_smo/roznati_oktober_2014