Lepa, napeta in sijoča koža je gotovo odsev našega dobrega počutja, zdravja in kakovostnega življenjskega sloga. Saj veste, uživanje „slabe“ hrane brez hranljivih vrednosti, stres, kajenje, premalo spanja in gibanja na zraku se še kako poznajo tudi na koži.

Intenzivno hranjenje, vlaženje in pomladitev kože od znotraj je možno in … 

… bolj učinkovito od zunanje. Jasno je, da je redna skrb za čistočo in nego kože izrednega pomena, toda za tisto nekaj več, tisti gladki, spočiti, napeti, polnejši in sijoči videz kože, bomo morali začeti v kuhinji. Vse, kar vnašamo v telo mora enkrat priti na plan, se strinjate? 

Nahranite kožo – od znotraj

"Tisto, kar vnašamo v telo, je enako pomembno kot tisto, kar na telo mažemo."

Hrana se med prebavo razgradi in telo porabi delež vitaminov, mineralov in aminokislin za tvorbo kolagena, ki daje koži elastičnost in čvrstost.

Vnos ustreznih živil je izjemnega pomena tudi za videz kože

Za ohranitev lepe, napete in sijoče kože vam vsekakor svetujemo vnos večje količine sveže zelenjave, predvsem rdeče barve. Ta vsebuje obilico antioksidanta – likopena, ki se ob sočasnem jemanju zdravih maščob (avokado, olivno olje) v telo absorbira v še večjih količinah. Tudi zelena in rumena zelenjava bosta odlična izbira. Bolj kot je barva temno zelene barve, bolje bo. Takšna zelenjava bo obranila kožo kožo prostimi radikali, ki močno znižujejo ustrezno raven kolagena.

Izogibajte se sladkorju in mlečnim izdelkom. Čeprav ne obstaja definitivnega dokaza, ki bi govoril v korist odrekanju sladkorja in mlečnih izdelkov za voljo lepše in bolj zdrave kože, mnogi strokovnjaki s področja nege kože pričajo o izboljšanju njene strukture, ko so se jim stranke odrekle.

Zakaj uporabljajo boragino olje tudi najprestižnejše kozmetične znamke?

Magična sestavina boraginih semen je olje bogato z omega-6 maščobnimi kislinami in gama-linolensko kislino. Slednja omogoča intenzivno regeneracijo in hranilnost suhe in zrele kože ter kože nagnjene nepravilnostim (akne, ogrci, luskavica, ekcemi itd.). Boragino olje se posebej priporoča pri problematični koži. Dobre učinke pokaže pri psoriazi, ekcemih, nevrodermitisom, aknah in celo opeklinah. Za uspešnega velja tudi pri glajenju gub in splošni regeneraciji zrelejše kože.

Boragino olje vpliva blagodejno tudi na delovanje hormonov zato lahko predstavlja uspešno pomoč pri blaženju pred-menstrualnih simptomov in neželenih simptomov v času menopavze.

Čeprav ga prestižne kozmetične znamke že dolgo časa poznajo in s pridom dodajajo v negovalna sredstva, postaja čedalje bolj zaželeno v obliki prehranskega dopolnila, saj med vsemi hladno-stiskanimi olji vsebuje daleč največ gama-linolenske kisline (GLA). GLA je pravzaprav vrsta esencialne maščobne kisline omega - 6, ki pa je naše telo ni sposobno proizvajati samo.

Čeprav lahko GLA v telesu tvorimo z uživanjem linolenske kisline (ta se v telesu pretvori v GLA), npr.: oreškov, semenk itd., je bolj učinkovito, če GLA uživamo neposredno.

Za primerjavo: Boragino olje vsebuje 23 % GLA, medtem ko ga enaka količina svetlinovega vsebuje le 9 %. To predstavlja, kar 3,5 -krat ali 250 % več!

 

Svetlinovo in boragino olje iz Francoskega Yves Ponroy

V Francoskem Yves Ponroy so izdelali mehke kapsule, vsebina 1 predstavlja kar 250 mg svetlinovega in 250 mg boraginovega olja najvišje kakovosti in skrbne proizvodnje po najvišjih standardih prehranskih dopolnil v Evropi.