Ne ravno v duhu zdravega življenjskega sloga, pa vendar tudi karakterno najmočnejši med nami, kdaj pregloboko pogledajo v kozarec.

Priložnosti za takšne in podobne pripetljaje bo verjetno v mesecu decembru še več. Ekipa Zdravje2.si nikakor ne spodbuja prekomernega pitja alkohola. Želimo si, da bi naši bralci v kozarčku rujnega uživali, ga znali ustrezno kombinirati z različnimi jedmi, predvsem pa, da bi bili ozaveščeni in ne bi vozili vinjeni.

Ljudje smo si različni, tudi pri toleranci za alkohol. Tisti, ki pijemo manj pogosto, se naslednji dan borimo s precej hujšim mačkom, kot tisti z nekaj kilometrine. Simptomi mačka naj bi bili odvisni tudi od tega, v kakšnem psihičnem in fizičnem stanju smo, ter od tega kaj smo pred ali med pitjem jedli in pili poleg alkohola.

Dobra stran mačkov je, da ponavadi vsaj za nekaj časa, dokler spet ne pozabimo kako “ubijalski” so, nehamo piti.

Ste vedeli: V telesu deluje alkohol kot strup in lahko bi dejali, da je maček stranski učinek razgrajevanja teh strupov iz telesa.

Nekaj najučinkovitejših metod proti najhujšim mačkom:

Voda

Vsi vemo, da je voda na prvem mestu, ko gre za premagovanje mačka. To ne velja samo za naslednje jutro, ampak je vodo dobro piti že med uživanjem alkohola. Alkohol telo povsem dehidrira in mnogi nevšečni simptomi mačka izvirajo ravno iz telesne dehidracije (glavobol, slabost, zabuhlost).

Dodatni namig: Izotonični napitki vsebujejo minerale in elektrolite, ki še dodatno zatirajo hujšo dehidracijo naslednjega jutra. Predno greste spat, posezite po izotoničnem napitku.

Lahko ga pripravite tudi sami. Recept je preprost, rezultat pa naravnost osvežujoč. Takšen napitek priporočamo tudi po napornejši telesni vadbi za hitro regeneracijo telesa in boljše počutje.

Potrebujemo:

- 3 kozarce vode

- 1 kozarec soka ožetih pomaranč

- 1/2 kozarca soka ožetih limon

- 3 žlice medu

- 1/2 čajne žlice soli

Vse skupaj dobro premešajte v mešalniku in uživajte v hladnem napitku. Po želji lahko dodate tudi sok svežih kumaric in namesto navadne vode uporabite kokosovo.

Jajca in slanina

Če ste v kozarec pogledali zares pregloboko, vam tale nasvet najverjetneje ne bo všeč. Jajca in slanina predstavljajo odlično kombinacijo masti in aminokislin, ki nase dobesedno vsrkajo alkoholne toksine iz telesa, okrepijo telo in posledično lajšajo nevšečne simptome zmačkanosti.

Klin se s klinom zbija

Kolikokrat ste že slišali ta rek? Mi smo ga že mnogokrat. Čeprav se sliši zabavno in mamljivo, pa vam takšno nadaljne popivanje odsvetujemo. Drži, da vas bo glava nehala boleti, toda mačka boste tako lepremaknili za kakšen dan naprej, njegove neželene simptome pa še poslabšali.

Krekerji, prepečenci

Naravnost odlični so za tiste, ki jim je običajno naslednji dan po “zabavi” slabo. Krekerji vam bodo dvignili raven sladkorja v krvi, kar pomeni, da boste dobili nekaj energije, hkrati pa vam  bodo umirli razdražen želodec.

BRJT

BRJT je prevedena kratica, ki označuje štiri živila, ki po mnenju mnogih delujejo odlično, kadar se jutro po veseljačenju borimo s slabostjo, pomanjkanjem energije in glavobolom. Govorimo o  banani, rižu,  jabolku (ali jabolčni kaši) in toastu. Če boste pojedli  banano, boste zaužili ogromno kalija in ostalih mineralov, ki ste jih zaradi zaužitja alkoholnih pijač izgubili, ostala živila pa vam bodo ublažila težave s slabotnim želodem ter vas z dvigom ravni sladkorja v krvi, napolnila z dodatnim valom energije. 

Kokosov napitek

Tudi kokosova voda ali napitek naj bi bil odličen za zdravljenje nadležnega mačka. Ta vsebuje ogromno mineralov in elektrolitov, saj deluje podobno kot že omenjeni izotonični napitki. Deluje antioksidantno  proti alkoholnim strupom, ki se zadržujejo v naših “od alkohola utrujenih telesih”.  

Ostala sredstva proti mačku

Gotovo smo vsi že slišali za mnoge  (tudi precej čudaške) metode, ki naj bi nam pomagale pri odganjanju mačka. Preverimo jih nekaj:

- Mehurčkaste sladke pijače. Se strinjate?
- Sadje, ki vsebuje veliko Vitamina C (ta naj bi iz jeter razgrajeval toksine hitreje)
- Kava (Tukaj vas moramo na nekaj opozoriti: Mnogi v vinjenem stanju posegajo po kavi za hitrejšo streznitev. To je mit, ki NE deluje! Še enkrat opozarjamo: če ste pijani, ne vozite in ne ogrožajte sebe in drugih!)
- Telovadba (Nekateri raje počivajo, ker so mnenja, da ni dobro naprezati telo v takšnem stanju.)
- Vroča kopel
- Pikantna hrana
- Zdravila proti driski (Ni nam povsem jasno, zakaj naj bi jih uživali? Razen kadar nas doleti dejanska driska.)
- Mleko in sir (Tukaj smo rahlo skeptični. Pa vi? Posegate po mlečnih izdelkih kadar imate mačka? )
 

Zdravje2.si priporoča

Saj veste kako neprijetno je, kadar zvečer spijete kakšen kozarček preveč, naslednji dan pa morate biti v službi povsem sveži in zbrani? Paraxine je namenjen prav hitrejši zbistritvi glave, poleg tega pa lahko skoraj povsem odpravi nevšečne simptome mačka.

Glavna sestavina Paraxina je aminokislina asparagin. Gre za  popolnoma naravno sestavino, ki jo telo v manjših količinah proizvaja tudi samo, zato ne škoduje zdravju.

Paraxine je bil razvit s pomočjo najnovejših znanstvenih odkritij in je revolucionaren izdelek na tem področju.


Prosimo, pomnite!

Ne želimo, da bi izdelek spodbujal prekomerno uživanje alkohola, zato vas pozivamo, da vedno pijete odgovorno in po pameti. Po zaužitju alkohola nikoli ne vozite ali upravljajte strojev. Enako velja po zaužitju Paraxina. Ta vam ne zmanjšuje prisotnosti alkohola v krvi, gre le za pomoč pri odpravi neželenih simptomov mačka.

Paraxine NE zdravi odvisnosti od alkohola in NE zmanjšuje nevarnih zdravstvenih posledic prekomernega uživanja alkohola.