Morska trava je vedno bolj priznana rastlina, ki vsebuje zelo veliko pomembnih hranilnih snovi in ima izjemne učinke na zdravje. Več pozornosti ji namenjajo v zadnjem času predvsem zato, ker je veliko raziskav usmerjenih v prehrambene navade vzhodnih ljudstev. Predvsem v japonski kuhinji, znani po pozitivnih učinkih na telo, je morska trava že od nekdaj nepogrešljiv dodatek.

Morska trava raste v podvodnih gozdovih v plitkih oceanih. Nekatere vrste so znane po izjemno hitri rasti, saj lahko v enem samem dnevu zrastejo tudi za pol metra, njihova končna dolžina pa je med 30 in 80 metri. Hrani se z minerali iz morske vode, ki jih nato zadrži v svojih listih in steblih v koncentracijah, ki so priporočljive tudi za ljudi. Prav zaradi te sposobnosti zadrževanja hranilnih snovi je postala tako priljubljeno prehransko dopolnilo.

Morsko travo so v zdravilne namene uporabljali že Stari Grki, in sicer predvsem za zdravljenje prebavnih motenj. Nato se je zelo veliko uporabljala v zeliščni medicini kot sredstvo proti debelosti, slabi prebavi ali zaprtju.

Morska trava vsebuje mnogo hranilnih snovi, med drugim vitamine, encime, beljakovine ter minerale kot so magnezij, kalcij, železo in kalij. Prav tako je najbogatejši naravni vir joda. Jemanje morske trave kot prehranskega dopolnila ima številne pozitivne učinke na telo. Raziskave kažejo, da morska trava pomaga blažiti bolečine artritisa, krepi imunski sistem, izboljša delovanje ledvic, preprečuje nastanek srčnih bolezni in rakavih obolenj, poveča raven energije v telesu, zmanjšuje apetit in tako spodbuja izgubo odvečne teže, odpravlja težave s prebavo in zaprtje, pomaga uničiti herpes virus, znižuje raven holesterola, zmanjšuje izpadanje las itd.

 

Povezani izdelki: Morska trava & Alfalfa