Ste že slišali za mediteransko dieto? Nikakor ne gre za običajno restriktivno dieto, ampak za zdrav življenjski stil!


Mediteranska dieta nosi takšno ime zato, ker gre pravzaprav za vsakodnevno prehrano prebivalcev Mediterana in ne za restriktivno dieto hitrega hujšanja. Strokovnjaki so prepoznali pozitivne učinke, ki jih mediteranski življenjski slog prinaša, posledično pa je iz tega nastala dieta, ki je še posebej v anglosaškem okolju postala izredno priljubljena. Opis dieta bi lahko pravzaprav tudi spustili iz imena, saj ne gre za dieto kot smo jih vajeni in bi bil boljši opis preprosto zdrava prehrana. Mediteranska dieta namreč temelji na prehrani, ki je bogata s sadjem in zelenjavo ter z zdravimi maščobami kot so ribe, oreščki in olivno olje, prav tako pa za razliko od običajnih diet ne prepoveduje nobene prehranske skupine, dovoljeno pa je celo spiti kozarec rdečega vina dnevno.


Mediteranska dieta je ena izmed najbolj zdravih diet na svetu in je zato, ker se prilagaja posamezniku in ni v nikakršnem pogledu restriktivna ter se jo preprosto prilagaja vsem verskim in kulturnim prepričanjem, precej drugačna od restriktivnih diet za hujšanje. Gre za dieto v kateri lahko vztraja vsak in prinaša dolgoročne življenjske in ne hipne kratkoročne spremembe, hkrati pa spodbuja dobre nakupovalne navade in zdravo potrošniško kulturo.


Kakšni pa so učinki za zdravje?

Dieta prinaša tudi številne pozitivne učinke na zdravje. Kljub temu, da dieta ni namenjena zmanjševanju prekomerne telesne teže, pa je ohranjanje zdrave telesne mase eden izmed pozitivnih stranskih učinkov takšne prehrane. Hkrati Mediteranska dieta tudi zmanjšuje možnost za srčni infarkt, kap, pojav diabetesa tipa 2 in pomaga preprečevati prezgodnjo smrt. Raziskave so pokazale tudi, da dieta zmanjšuje raven lipoproteina z nizko gostoto (slabega LDL holesterola), ki se lahko začne nalagati na stene arterijskih žil (dolgoročna posledica takšnega nalaganja je ateroskleroza). Dieta tudi zmanjšuje možnost za pojav raka, Parkinsonove in Alzheimerjeve bolezni ter pri ženskah tudi raka na dojkah. Zaradi omenjenih učinkov, skorajda vse večje znanstvene organizacije spodbujajo posvojitev takšnega življenjskega stila in vpeljavo Mediteranske diete, še posebej v namen preprečevanja večjih kroničnih bolezni.


Čeprav lahko dieti sledi vsak, pa se o posameznih izbirah in podrobnostih v primeru, da gre za večje življenjske spremembe, bolezenska stanja ali nosečnost, pred začetkom diete vseeno raje posvetujte še z osebnim zdravnikom.


Kako se diete lotiti?

Ker se Mediteranska dieta od države do države Mediterana razlikuje, pravzaprav ne obstaja le en pravi način kako se je lotiti, ampak jo lahko po potrebi prilagajate svojemu življenjskemu stilu in potrebam, zapoveduje le katera živila je dovoljeno uživati v večjih količinah in katerim se je boljše izogibati. Dieta predpisuje več živil rastlinskega izvora kot živalskega, vendar priporoča uživanje rib in morske hrane vsaj dvakrat tedensko. Skupaj s prehrano pa priporoča tudi redno fizično aktivnost in redno druženje ob hrani z družino in prijatelji.


Čeprav dieta priporoča kozarec rdečega vina dnevno, pa hkrati prepoveduje večje količine alkohola in sladke sokove. Dovoljeno je sicer piti kavo in nesladkan čaj, vendar pa je najbolj priporočljiva hidracija telesa z zadostno količino vode oziroma z vodo kateri je za boljši okus dodano sadje ali zelišča.


Zveni preprosto? Potem pa kar v akcijo!

Pustimo torej težko in sladko zimsko praznično hrano in raje posezimo po svežih, sočnih in nepredelanih sezonskih živilih, ki smo jih po dolgi zimi zagotovo že komaj čakali. Mediteranska dieta je še posebej primerna za prihajajoče tople pomladne dni, ko si želimo več energije in uživanja na soncu. Kakšno prehrano nam torej priporočajo ljudje, ki živijo na mediteranu?


Živila, ki jih lahko uživamo v izobilju:

- Zelenjava: paradižnik, brokoli, kodrolistni in brstični ohrovt, špinača, čebula, kumare, korenje, cvetača,

- Sadje: jabolka, banane, pomaranče, hruške, jagode, grozdje, melone, breskve, …

- Oreščki in semena: indijski oreščki, mandlji, orehi, lešniki, makadamski oreščki, sončnična semena, bučna semena

- Stročnice: grah, leča, čičerika, fižol, …

- Gomolji: krompir, sladki krompir, rdeča pesa, …

- Polnozrnata živila: ovseni kosmiči, rjavi riž, rž, koruza, polnozrnata moka, …

- Zdrave maščobe: ekstra deviško olivno olje, olive, avokado, avokadovo olje, ..

- Zelišča in začimbe: česen, bazilika, meta, rožmarin, muškatni orešček, cimet, poper, ...


Živila, ki naj bi uživali zmerno:

- Perutnina: piščanec, raca, puran, …

- Jajca: piščančja, račja, prepeličja, …

- Mlečni izdelki: sir, jogurt, grški jogurt …


Živila, ki naj bi uživali redkeje:

- Rdeče meso: govedina, jagnjetina, svinjina, temni deli perutnine, …


Živila, ki se jim moramo izogibati:

- Živila z dodanim sladkorjem: sladke pijače, sladkarije, sladoled, namizni beli sladkor, …

- Živila iz predelane moke: bel kruh, testenine, razni pekovski izdelki, …

- Trans maščobe: margarina in druga procesirana živila

- Rafinirana olja: sojino olje, repično olje, koruzno olje, sončnično olje, …

- Predelano meso: hrenovke, klobase, …

- Visoko predelana hrana: tovarniška živila in tista z oznako: “brez maščob, dietno, ...”


Kakšen je potem primer jedilnika?

Primer dnevnega jedilnika mediteranske prehrane, bi izgledal takole:

- Zajtrk: grški jogurt s svežim sadjem in oreščki

- Kosilo: polnozrnat sendvič s svežo zelenjavo in sirom

- Večerja: mediteranska lazanja

- Prigrizek: jabolko z mandljevim maslom


Samo dieta žal ne bo dovolj!

Če si želite dieto preizkusiti z namenom hitre izgube telesne teže, vas moramo žal razočarati, saj ta ni namenjena hitremu hujšanju. Z mediteransko dieto boste vsekakor na dobri poti k zdravemu življenju, posledično pa boste seveda izgubili tudi nekaj kilogramov, vendar pa bo ta izguba postopna in dolgoročna.


Mediteranska dieta že sama po sebi priporoča rekreacijo in aktiven način življenja, kar dolgoročno deluje na uravnavanje telesne teže, vendar pa boste morali za hitrejšo izgubo telesne teže intenzivnost treninga prilagoditi do te mere, da se bodo maščobe topile hitreje, kot bi se z zmerno vsakdanjo aktivnostjo, ki jo priporoča ta dieta.

Topljenje maščob lahko pospešimo in olajšamo tudi s pravo izbiro topilca maščob. Pri tem se je potrebno zavedati, da ne gre za čudežno tabletko, ki bi sama po sebi topila maščobe. Gre za prehransko dopolnilo, ki olajša in pospeši topljenje maščob, vendar le takrat kadar se zdravo in ustrezno prehranjujemo in redno ter ustrezno gibamo.

Kapsule T5 Active Plus vsebujejo močne naravne sestavine in je zato priporočen odmerek le 2 kapsuli na dan.

Od ostalih topilcev maščob se razlikujejo po tem, da poleg močnih naravnih sestavin vsebujejo tudi 3 esencialne aminokisline: L-karnitin tartrat (200mg), L-tirozin (200mg), L-triptofan (100mg).

Primerne so za tiste, ki se želijo rešiti odvečnih maščob in pospešiti metabolizem. Kapsule med drugim tudi zavirajo apetit, spodbujajo hitrejše presnavljanje ogljikovih hidratov in hitrejšo izgubo telesne teže, zaradi t.i. termogeneze pa kapsule delujejo še dolgo po vadbi.