Kaj je maca?

Čeprav je maca v teoriji zelišče, je ta koreninica pravzaprav sorodnik krompirja in hrena iz družine gomoljnic, najdemo pa jo lahko v južnoameriških Andih nad nadmorsko višino 3.660 m. Rast v neusmiljenem okolju, kjer se sooča z bipolarnimi temperaturami, pripekajočimi sončnimi žarki, močnim vetrom, skalnato prstjo in temperaturami, ki ponoči sežejo tudi pod ničlo, ima določene prednosti, ki se odražajo v macinem blagodejnem delovanju. Čeprav je najpogostejši razlog za jemanje običajno ugoden vpliv na spolno slo in vzdržljivost v spalnici, je ta starodavna rastlina ne le ena izmed najstarejših, temveč tudi najbolj hranljivih na svetu.

Za kaj je maca dobra?

Korenina mace je bogat vir kompleksnih ogljikovih hidratov in telesu zagotavlja več kot 10% beljakovin, saj sestoji iz kar 19 aminokislin. Prav tako vsebuje obilico vitamina B (še posebno vitaminov B1 in B2, ki poskrbita za dvig energije in lažji boj s stresom), C in E ter nešteto mineralov, vključujoč železo, kalij, magnezij, cink, jod in kalcij. Maca je za nameček tudi vir dietnih vlaknin in esencialnih maščobnih kislin, vključujoč linolensko. Skratka, maca ima nešteto dobrih lastnosti in moškim ter ženskam koristi na različne načine.

Prednosti jemanja mace za ženske

Glavne prednosti jemanja mace za ženske so:

- lajšanje depresije
- izboljšanje zdravja ščitnice
- izboljšanje tona kože
- uravnavanje hormonov med menopavzo
- gradnjo mišic
- izboljšanje ravni energije
- dvig spolne sle
- izboljšanje plodnosti
- boljšo rast las
- preprečevanje osteoporoze
- izboljšanje koncentracije in miselnosti

Prednosti jemanja mace za moške

Glavne prednosti jemanja mace za moške so:

- lajšanje depresije
- dvig libida
- zdravljenje erektilne disfunkcije
- izboljšanje plodnosti
- izboljšanje zdravja prostate
- gradnja mišic
- večja rast las
- dvig energije
- dvig spolne sle
- močnejše kosti in zobje
- izboljšanje koncentracije in miselnosti

Splošne prednosti jemanja mace

1. Uravnoteženost telesnih procesov

Maca je adaptogen, kar pomeni, da pomaga ohranjati ravnovesje v telesu. Telesu pomaga odpravljati razne nepravilnosti, posledično pa postane bolj učinkovito, kar se pogosto zrcali na dvigu energije in vsesplošnem boljšem počutju.

2. Podpora endokrinim žlezam

Ena izmed glavnih značilnosti mace je tudi dobra podpora ožilju. Maca sama po sebi sicer ne vsebuje hormonov, prav tako pa tudi ne spreminja ravni hormonov v krvi, vendar pa endokrini sistem uravnava preko hipotalamusa, saj izboljšuje komunikacijo med možgani in hipofizo, raziskave pa so pokazale, da slednje še posebno dobro vpliva na ženske v menopavzi.

3. Energija

Visoka koncentracija aminokislin, kompleknih ogljikovih hidratov, vitaminov in mineralov krepi in obnavlja tako fizično kot tudi psihično energijo ter posamezniku zagotavlja obilico poživljajoče energičnosti. Starodavni Perujčani maco v tem oziru maco že stoletja uporabljajo za dvig libida, pomoč pri spolni vzdržljivosti in vsesplošni krepitvi moči.

4. Antioksidant

Naše telo sestoji iz bilijonov celic. Starati se začnemo, ker se v naših celicah sčasoma nakopičijo poškodbe prostih radikalov, ki jih povzroči cela vrsta dejavnikov, vključno z metabolizmom, nezdrav način prehranjevanja, okolje, onesnaženost, UV žarki, stres, alergije, pesticidi, sevanje in izčrpanost. Zaradi omenjenih stvari postanejo atomi ali molekule, ki tvorijo celice nestabilni, kar pripelje do pospešenega staranja in številnih bolezni. Fitokemikalije, flavanoli, glukozinati in izotiocianati v maci pa vsi vsebujejo antioksidativne lastnosti, ki se pomagajo boriti proti prostim radikalom, saj jih uničujejo in zatirajo njihov nastanek.

Maca kot prehransko dopolnilo

Maca v naši ponudbi vsebuje kar 1056 mg mace in 500 mg ingverja na tableto. Proizvedena je v francoskem Vitarmonylu po najvišjih standardih proizvodnje prehranskih dopolnil v EU.