Sodite med tiste, ki pogosto trpijo za utrujenimi in oteklimi nogami, na katerih so vidne pajkaste vene ali izbočene krčne žile? Se vam zdi, da se stanje v času menopavze, pred menstruacijo in v vročih dneh še poslabša? Če so odgovori trdilni, preberite članek, ki pojasnjuje razloge za nastanek vidnih ven ter razkriva nekaj trikov za njihovo ublažitev.

Kaj so?

Vene, ki se nahajajo pod kožo in so modrikasto-zelene barve imenujemo pajkaste vene, saj po videzu spominjajo na pajkovo mrežo. Tiste globlje, ki se nahajajo med mišicami nog in se na površini kože kažejo kot izbokline ali modri ožiljki, pa imenujemo krčne žile. Najpogosteje so vidne na mečih, zunanji strani beder in okoli gležnjev.

Zakaj nastanejo?

Krčne žile nastajajo zaradi tako imenovanega kroničnega venskega prepuščanja. Njegovemu nastanku botruje povečan tlak v venah spodnjih okončin. Za kroničnim venskim prepuščanjem naj bi v razvitem svetu trpelo okoli 35% ljudi, po 60. letu starosti celo polovica. Večkrat prizadene ženske kot moške, delno gre tudi za dedni pojav. Ker se v notranjosti sten ven veča tlak, se te raztegujejo in začnejo pridobivati značilno vijugasto obliko. Venske zaklopke na naslednji stopnji ne delujejo več ustrezno, kar povzroča zastajanje krvi v venah na nogah.

Razširjene vene spodnjih okončin ne gre mešati zgolj z estetskim pojavom, saj lahko le-te privedejo do resnejših obolenj, zato vam ob izrazitejšem pojavu krčnih žil priporočamo posvet pri vašem zdravniku.

Dejavniki za nastanek krčnih žil?

Za nastanek krčnih žil obstaja kar nekaj dejavnikov tveganja. Omenili smo že, da so lahko dedne ter tako nastanejo zaradi prirojene slabosti venskih zaklopk in venskih sten. Na njihov nastanek vplivajo oz. stanje poslabšajo še premalo gibanja, prekomerna telesna teža, dolge ure neprekinjenega stanja ali sedenja, nezdrav življenjski slog (kava, kajenje, alkohol).

Krčne žile, ki se pogosto pojavijo med nosečnostjo, nastanejo zaradi hormonskih sprememb v telesu, ki širijo stene žil, in zaradi pritiska ploda na vene v maternici, kar lahko ovira pretok krvi.  

Kaj lahko storimo sami?

-Za pospešitev cirkulacije bo najboljša telesna vadba, zlasti kolesarjenje, sprehodi, plavanje itd.
-Če se le da, se med dolgotrajnim stanjem ali sedenjem malo razgibajte. Priporočamo vam tudi dvig nog višje od višine glave (v sedečem oz. ležečem položaju).
-Dobro sredstvo za pomoč pri krčnih žilah so lahko do neke mere tudi kompresijske nogavice; zlasti med nosečnostjo, ko je gibanje omejeno, jemanje zdravil in prehranskih dopolnil pa ni zaželeno.
-V primeru prekomerne telesne teže se poskušajte znebiti kakšnega odvečnega kilograma
-V resnejših primerih jemljite zdravila, ki vam jih predpiše zdravnik.

Naravno prehransko dopolnilo Veino Confort

Prehransko dopolnilo Veino Confort priporočamo zlasti tistim, ki pogosto trpijo za:

-oteklimi nogami,
-oteklimi gležnji,
-težkimi in bolečimi nogami (mravljinčast občutek)

Kapsule vsebujejo naravne izvlečke grenkega pomarančevca in bodeče lobodike. Bodeča lobodika se uvršča v sam vrh, ko gre za naravno pomoč pri povečanem krvnem obtoku in, posledično, krčnih žilah.

Bodeča lobodika namreč pomaga pri izboljšanju slabega pretoka krvi oz. cirkulaciji ven v nogah. Rastlino gre uživati zlasti pri trdih, bolečih nogah, ki trpijo zaradi povečanih kapilar in krčnih žil. Bodeča lobodika pripomore tudi pri lajšanju oteklih nog, ki so pogosto posledica dolgotrajnega sedenja, stanja, menopavzalnega ali predmenstrualnega obdobja. Vplivala naj bi celo na lajšanje hemoroidov.

Dnevni odmerek kapsul Veino Confort vsebuje kar 90 mg izvlečka bodeče lobodike in 1111,5 mg izvlečka pomarančevca.

Pospešite cirkulacijo v venah in si olajšajte korak!