Jetra so najpomembnejša žleza v telesu. Opravljajo namreč številne funkcije, ki jih ne more nadomestiti noben drug organ v telesu, med drugim pa sodelujejo v kar 500 različnih presnovnih dejavnostih brez katerih normalno delovanje človeškega telesa ne bi bilo le oteženo, temveč popolnoma nemogoče. Poleg tega, da imajo ključno vlogo pri prebavi, so odgovorna tudi za distribucijo hranil v krvi, ki telesu zagotavlja vse bistvene snovi, ki jih potrebuje za normalno delovanje, njihova najpomembnejša naloga pa je razstrupljanje, oziroma čiščenje krvi, s pomočjo česar se iz telesa odplakne vse nečistoče in strupe, katerih nalaganje v telesu bi lahko pripeljalo do okvare človeškega organizma.

Značilnosti jeter

Jetra so jajčast organ, ki se nahaja tik pod trebušno prepono ter pri povprečnem odraslem tehta približno kilogram in pol. Pravilno lahko delujejo le v primeru, da skozi jetrne celice v minuti steče kar liter in pol krvi s čimer ta tudi dobijo svojo značilno rdečkasto-rjavo barvo, vendar pa je to moč doseči le tako, da vanje neprestano dovajamo primerna hranila in kisik ter se pri tem karseda izogibamo navad, ki bi lahko pripeljale do zakisanosti jeter.

Kakšno vlogo imajo jetra pri razstrupljanju?

Jetra izločajo žolč, ki je shranjen v žolčniku ter se pretaka v tankem črevesju in tako pripomore k dobri prebavni aktivnosti. Pravilno delovanje jeter je zato bistvenega pomena za živahno prebavo in odplako strupov iz telesa, saj ima lahko sicer vsaka nepravilnost v njihovem delovanju pomembne fizične in psihične posledice, ki lahko prispevajo k padcu celotnega imunskega sistema. Ker jetra do vseh osnovnih sestavin, ki jih potrebujejo za svoje delovanje, pridejo s pomočjo krvi, ima lahko vnos hrane, ki je izjemno bogata z ogljikovimi hidrati in maščobami nanješkodljive posledice. V takšnem primeru namreč postanejo zamaščena in zakisana ter nezmožna prebavljati blagodejne molekule, ki naj bi preko krvi vanje prišla s hrano.

Vzroki za zamaščenost jeter

Zamaščenost jeter je običajno posledica šestih pomembnih dejavnikov:

 1. prehranjevanja z živili v katerih so prisotni konzervansi, stabilizatorji, herbicidi, pesticidi ipd.,
 2. življenja v onesnaženem okolju, za katerega je značilna visoka prisotnost izpušnih plinov, tobačnega dima, težkih kovin, industrijskih topil ipd.,
 3. uživanja velikih količin mesa, mastne hrane in sladkorja,
 4. uživanja hrane, bogate z ogljikovimi hidrati,
 5. pogostega uživanja alkohola,
 6. uporabe kozmetičnih izdelkov, ki zamaši pore in onemogoča dobro izločanje strupov iz telesa s pomočjo potenja.
 

Maščoba na trebuhu je lahko znak zamaščenih jeter!

Zamaščena jetra naj bi imela skoraj tretjina Slovencev, vendar se tega mnogi sploh ne zavedajo. Z zamaščenimi jetri so skoraj vedno povezani tudi debelost, sladkorna bolezen, hitro staranje in bolezni srca. Ko jetra postanejo nasičena z odvečno maščobo in toksini, ki so posledica nezdravega prehranjevanja, se začne maščoba namreč kopičiti znotraj jetrnih sten, to pa se navzven kaže v nabiranju maščob okoli predela pasu in trebuha. K temu najbolj prispevata uživanje sladkorja in nezdravih ogljikovih hidratov, pomembno vlogo pa odigra tudi prekomerno uživanje alkohola.

Ker je delovanje jeter zaradi nasičenosti z maščobo močno oteženo, se del njihovih nalog prenese na druge organe in jih tako dodatno obremeni. Trebušna slinavka začne proizvajati vse več inzulina, zaradi česar postanejo celice postopoma nanj bolj odporne, kar lahko vodi do diabetesa tipa 2. Metabolizem se upočasni, toksini pa se začnejo nalagati v prebavnem traktu ter tako sprožijo še dodatno pridobivanje teže ter poslabšano zdravstveno stanje, ki se ga lahko izboljša le z razstrupitvijo jeter.

Najpogostejši znaki zakisanosti jeter

S sodobnim načinom prehranjevanja pride do zakisanih jeter precej hitro, med signalnimi znaki, ki nakazujejo nanjo pa najpogosteje spadajo:
– kronična utrujenost,
– nezmožnost izgube telesne teže,
– nabiranje maščobe na predelu trebuha, bokov in pasu,
– prebavne težave,
– depresija,
– razdražljivost,
– napadi agresije,
– napihnjenost,
– vsesplošno nihanje razpoloženja,
– zatekanje določenih delov telesa.

Zakaj ima hrana pri razstrupljanju tako pomembno vlogo?

Najbolj črn scenarij zakisanosti jeter se mnogokrat pokaže pri jedcih velikih količin mesa, pri čemer ta niso zmožna predelati velikih količin toksinov, ki nastanejo pri razgradnji beljakovin, zaradi česar delež le-teh ostane v telesu ter tako pripelje k še večji obremenjenosti jeter, ki so že tako na udaru zaradi prečiščevanja sodobnih hranil, prepredenih s pesticidi, herbicidi, konzervansi, stabilizatorji in drugimi težkimi in nevarnimi kemikalijami. Preobremenjena jetra se s slednjimi tako ne morejo spopasti, kar lahko privede do poškodb jetrnih celic, prepočasno ukrepanje pa celo do ciroze jeter.

Kako razstrupiti jetra?

 • Izogibajte se uživanju velikih količin obdelane hrane.
 • Posegajte po ekoloških proizvodih in se izogibajte konzerviranim živilom.
 • Omejite količino zaužitega alkohola, mesa in sladkorja ter mastnih živil.
 • Posegajte po kozmetičnih izdelkih, ki so narejeni na naravni osnovi.
 • Gibajte se v karseda čistem okolju in proste dni preživljajte v naravi, stran od mestnega vrveža.
 • Svojo prehrano obogatite s prehranskimi dopolnili, ki bodo pospešila odvajanje toksinov iz vašega telesa.

Kako izboljšati delovanje in preprečiti zakisanost ter zamaščenost jeter?

Zakisanost jeter je dandanes nekaj povsem običajnega. Jetra sicer delujejo kot glavni prečiščevalni organ, ki veliko časa porabi za predelovanje z maščobami bogato hrano in izničevanje škodljivih učinkov alkohola ter onesnaženih delcev, ki v organizem pridejo s pomočjo vdihovanja ali prehranjevanja, vendar je s pomočjo potenja in drugih izločevalnih procesov slednje ob ogromnih količinah toksinov težko izvesti v popolni meri. Sicer se da temu do neke mere izogniti z opustitvijo slabih navad, vendar pa to ni dovolj. Vnos ampul Detox za razstrupljanje jeter z vsebnostjo artičoke, rožmarina in črne redkve na posameznikov jedilnik ne le pospeši in olajša razstrupljanje tega pomembnega organa, temveč telo oskrbi tudi z zadostno mero vitaminov in mineralov, ki jih potrebuje za boljše počutje in zdravje celotnega organizma, zato so priporočljiv prehranski dodatek za vse, ki želijo izboljšati tudi kakovost svojega življenja.