Saj poznate star pregovor "Eno jabolko na dan prežene zdravnika stran"? Pregovor nikakor ni iz trte izvit, saj imajo jabolka dokazano veliko pozitivnih učinkov na telo. Prištevamo jih med najbolj zdravo sadje, saj vsebujejo mnogo vitaminov in mineralov, med njimi kalij, magnezij, kalcij, fosfor, železo ... Najpomembnejša sestavina jabolk pa je vsekakor jabolčna kislina, ki med drugim tudi pospešuje delovanje metabolizma in izločanje odvečne vode iz telesa.

Jabolčni kis pripomore k hitrejšemu izgorevanju maščobe, izboljša delovanje jeter, mehurja in ledvic ter redči kri, s čimer preprečuje nastanek visokega krvnega pritiska. Blagodejno vpliva na prebavni proces in spodbuja izločanje škodljivih snovi iz telesa.

Jabolčnik je odlično sredstvo za razstrupljanje telesa in odpravo aken ali žuljev. Uporablja se tudi za blažitev bolečin v sklepih ali mišicah, in sicer v vročih obkladkih. Prav tako je znan po tem, da lahko blaži krvavitve iz nosu, preprečuje nastanek žolčnih in ledvičnih kamnov, blaži simptome senenega nahoda, utrujenosti, mišičnih krčev in driske. Nenazadnje ga uporabljamo tudi za zdravljenje glivičnih obolenj, ki pogosto nastanejo zaradi jemanja antibiotikov. Jabolčni kis pomaga ponovno vzpostaviti ravnovesje, ki je bilo v telesu porušeno.

V zadnjem času se jabolčnik vse več uporablja tudi kot sredstvo za oblikovanje telesa in odpravljanje napihnjenosti v predelu trebuha. Raziskave kažejo, da jabolčni kis celo pomaga pri zaviranju apetita, s čimer vidno lajša proces hujšanja. Uživanje jabolčnega kisa kot prehranskega dopolnila se priporoča tudi ženskam v obdobju menopavze, saj vsebuje magnezij, kalcij in silikon, ki so izredno pomembni za ohranjanje zdravih in močnih kosti.

Jabolčni kis lahko uživamo na več različnih načinov, najbolje kar v naravni tekoči obliki. Dodate ga lahko solatnim prelivom ali poškropite na pečen krompirček. Če ga sladkate z medom, ga lahko pijete tudi kar iz kozarca. Prav tako je na voljo v obliki tablet, ki jih zlahka uživamo dnevno, ne da bi nas oviral njegov okus.

Povezani izdelki: Apple Cider - jabolčnik