Če si ženska, obremenjevanje z videzem ni hipno, hujšanje pa je tvoj način življenja. Če si moški, je zadeva nekoliko drugačna, vendar je v zadnjem času opaziti čedalje več družbenega pritiska tudi na njihov videz. V modi niso več močni moški pod majicami katerih se skrivajo zametki še neizoblikovanega trebuha, temveč vitki in sloki posamezniki, katerih hlače so pogosto tako tesne, da bi jim lahko rekli tudi njihova druga koža. Še vedno drži rek, da imajo vsake oči svojega malarja, zato se na trende mnogi poživžgajo, vendar pa je to nespametno storiti, ko je govora o našem zdravju. In če imate na tem področju zdravo vest, vam čestitamo. V primeru, da temu ni tako pa vam lahko pomaga glukomanan. Zakaj? Ker je edini izdelek za hujšanje, ki ga je odobrila EFSA, evropska agencija za varnost prehrane. 

Kaj je glukomanan?

Glukomanan je vodotopna, razgradljiva vlaknina, ki ima v primerjavi z drugimi dietnimi vlakninami najvišjo viskoznost ter molekularno težo, ki variira glede na način obdelave in čas skladiščenja. Suha glukomananska snov se v hladni ali topli vodi napne v viskozni gel ter absorbira kar petdesetkratnik svoje teže, njegova organska sestava pa se lahko pohvali z vsebnostjo beta karotena, niacina, riboflavina in tiamina ter serotonina, znanega tudi pod imenom hormon sreče.

Zgodovina uporabe glukomanana

Konjac glukomanan so začeli preučevati in uporabljati na Kitajskem, njegove zdravilne lastnosti pa so opisali že v knjigi Shen Nong Materia Medica v času vladavine zahodne Han dinastije med leti 206 p.n.št in 8 n.št. Iz konjaka so najprej delali moko ter jo zavreli skupaj z izbrano rastlino, nato pa jo zaužili v obliki želeja ali pogače. Glukomanan naj bi svoje terapevtske lastnostni črpal iz seratonina, zaradi česar so ga Kitajci uporabljali za zdravljenje astme, kašlja, hernije, bolečin v prsih, pekočin in hematoloških in kožnih bolezni. Glukomananove liste so uporabljali tudi kot sredstvo za odganjanje mrčesa, njegov sloves pa se je tekom stoletij razširil tudi na Japonsko, kjer se je razmahnila njegova uporaba na zdravilnem področju, nato pa še na druge predele svete, par stoletij kasneje pa tudi v Slovenijo.

Učinki glukomanana

Slovenski trg je preplavljen z izdelki za hujšanje. Večina se jih lahko po učinkovitosti primerja z učinkom, ki ga ima ena dežna kaplja na celo polje koruze, torej skorajda ničnim. Glukomanan je izjema, saj ni sintetično narejen izdelek ali zmes različnih učinkovin, temveč snov, ki je popolnoma naravna in učinkovita in na takšen način deluje tudi na telo.

Uporaba glukomanana:

- hujšanje
- preprečevanje lakote
- probiotično sredstvo
- kot odvajalno sredstvo proti zaprtju
- zdravljenje diabetesa tipa 2
- uravnavanje sladkorja v krvi
- zniževanje holesterola

 

Zakaj ga jemati?

Glukomanan se ob zaužitju napne, saj vsrka vodo ter tako tvori kepasto vlakninsko snov, ki se ne uporablja le za lajšanje zaprtja, temveč tudi upočasni absorpcijo sladkorja in holesterola ter tako pomaga uravnavati raven sladkorja v krvi ter diabetes, ki je posledica zniževanja ravni holesterola. Ravno zaradi odlične absorpcije, ki povzroči nabreklost glukomanana v želodcu, ga je EFSA odobrila tudi kot edini izdelek za hujšanje, ki dokazano deluje in je v obliki kapsul na voljo tudi v Sloveniji ter tako lahko pomaga tudi vsem tisti, ki bi radi spet ali popolnoma na novo oblekli kakšne tesne hlače!

Povzeto po http://www.drugs.com/npp/glucomannan.html