Folna kislina, vitamin B9 ali folacid je nujen pri proizvodnji novih celic v telesu. Za normalno telesno delovanje potrebujemo folno kislino vsi, še posebej pa ženske pred in med nosečnostjo, saj je pomembna pri ustreznih celičnih delitvah in rasti v nosečnosti in otroštvu.

Ne preseneča, da ime folne kisline izhaja iz latinske besede folium „list“, saj največ vitamina B9 najdemo ravno v listnati zelenjavi kot je špinača, solata, brokoli, brstični ohrovt itd. Ker je vitamin B9 občutljiv na visoke temperature, svetlobo in je topen v vodi, ni priporočljivo taka živila kuhati oz. jih predolgo termično obdelovati. 

Čeprav se vnos zvečane količine folne kisline priporoča v obdobju rasti, ob okužbah, po dolgotrajnem stresu, pri alkoholikih, pa tudi pri drugih boleznih in jemanju nekaterih zdravil, ostaja v obliki prehranskih dopolnil izjemno pomembna za nosečnice in ženske, ki načrtujejo nosečnost.

Zakaj se folna kislina priporoča nosečnicam?

Nosečnicam namreč raven folne kisline v krvi pade zaradi povečane sinteze rdečih krvnih celic v prvi polovici nosečnosti, v drugi polovici pa zaradi zahtev ploda. V prvih štirih tednih nosečnosti folna kislina pripomore k pravilnem razvoju možganov, lobanje in hrbtenjače zarodka. Ob pomanjkanju folne kisline se lahko zarodkova nevralna cev neustrezno zapre. Posledice tega so lahko okvare v hrbtenici, lobanji in možganih.

Dokazano je, da jemanje 400–600 mikrogramov folne kisline na dan od časa tik pred zanositvijo do tretjega meseca nosečnosti zmanjša tveganje za nastanek omenjenih nepravilnosti.

Študije dokazujejo tudi, da zadosten vnos folne kisline v zgodnji nosečnosti zmanjšuje tveganje za srčno-žilne okvare in razvoj „zajčje ustnice“ (helioshize), neustreznega razvoja udov in nepravilnosti urinarnega trakta pri otroku.

 

Če povzamemo; folna kislina pomaga pri preprečevanju napak na možganih in hrbtenjači zarodkov, zato se priporoča, da začnemo vitamin B9 redno jemati vsaj mesec dni pred začetkom nosečnosti in nadaljevati do poroda.

 

Pomanjkanje folne kisline?

Pomanjkanje folne kisline zavre biosintezo aminokislin, zaradi česar celice ne zmorejo tvoriti dovolj nukleinskih kislin, ki so potrebne za delitev celičnega jedra, prav tako pa je motena sinteza beljakovin, lipidov in mielina.

Kakšne posledice ima lahko pomanjkanje folne kisline?

  • Nastanek megaloblastne anemije.

  • Motnje pri sintezi beljakovin, lipidov in mielina.

  • Težave z delitvijo celičnega jedra.

  • Nezadostno tvorjenje nukleinskih kislin.

  • Zavrta biosinteza aminokislin.

Dobro je vedeti!

Ne bo odveč, če opozorimo, da se začetek jemanja dodatkov folne kisline priporoča takoj po prenehanju jemanja kontracepcijskih tablet, saj te motijo presnovo folne kisline, zaradi česar jo je v telesu manj, kot je potrebno.
Folna kislina ali vitamin B9 je vodotopen, kar pomeni, da predoziranje ni možno, saj se presežek, ki ga sluznica ne vsrka, tako kot pri vseh vodotopnih vitaminih, izloči iz telesa z urinom in blatom.