Mnogi izmed nas smo že kdaj v življenju zboleli za gripo. V večini primerov bolezen mine brez večjih problemov, včasih pa lahko privede tudi do težjih zapletov.

Gripa, poznana tudi pod imenom influenca, je nalezljiva virusna bolezen dihal, ki razsaja predvsem pozno jeseni ali v začetku zime. Vsako leto je zaradi nje hospitaliziranih na tisoče ljudi, v najbolj tragičnih primerih pa se lahko konča tudi s smrtjo. Epidemije gripe v posameznih skupnostih ponavadi trajajo približno šest tednov. Po treh tednih dosežejo svoj višek, v naslednjih treh do štirih tednih pa se umirijo.

Poznamo tri vrste virusov gripe, in sicer viruse tipa A, B in C. Epidemije povzročata virusa A in B, ki sta hkrati tudi najpogostejša, medtem ko tip C izzove le blago obliko bolezni. Vsi trije se prenašajo po kapljicah tekočine. Ljudje, ki za gripo zbolijo, kašljajo in kihajo, s tem pa okužene kapljice prenašajo na druge. Prenos se lahko zgodi tudi na druge načine. Okuženi z gripo si lahko na primer obriše nos ali usta, tik za tem pa se nečesa dotakne. Kadar pridemo v stik z okuženo površino ali kapljicami v zraku, se okužimo tudi sami in zbolimo.  

Ljudje z gripo lahko bolezen prenašajo že preden se pojavijo prvi simptomi obolenja, ki se običajno razvijejo v štirih dneh po okužitvi z virusom. Med simptome gripe sodijo povišana telesna temperatura, prebavne motnje, kot so bruhanje in driska, mrazenje, utrujenost, bolečine v mišicah in sklepih, suh kašelj in zamašen nos. Posebej pri občutljivih skupinah, kot so otroci, starejši in ljudje z zdravstvenimi težavami, lahko gripa privede do komplikacij, kot so pljučnica, vnetje sinusov in ušes, krči, poslabšanje obstoječih zdravstvenih težav, zbeganost in blodnje.

Večina ljudi se lahko gripi izogne z vsakoletnim jesenskim cepljenjem. Pred cepljenjem se vsekakor posvetujte z vašim zdravnikom, še posebej če ste že kdaj doživeli burno reakcijo na cepivo, imate alergijo na jajca, bolehate za zmerno ali hujšo obliko bolezni, zaradi katere imate vročino, ali pa ste v šestih tednih po cepljenju zboleli za Guillain-Barreovim sindromom.

Gripo lahko obvladamo s počitkom, s pitjem tekočine in z zdravili proti gripi, hkrati pa se je priporočljivo izogniti cigaretam in alkoholu. Simptomi ponavadi  izginejo v sedmih do desetih dneh, nekateri pa se lahko obdržijo tudi po izboljšanju, zato nikar ne skrbite, če kašelj in utrujenost še nekaj časa vztrajata. Pred gripo se lahko zaščitimo na različne načine, med prehranskimi dopolnili se v zimskem času priporočata predvsem ameriški slamnik in šipek. Tudi propolis je znan po svojih zdravilnih učinkih in antibakterijskem delovanju.

 

Povezani izdelki: Gripa in prehlad