Gotovo ste že slišali za popularno metodo čiščenja črevesja - s slano vodo. Na prvi pogled gre za precej preprost postopek. V 4 litre tople vode primešamo žlico himalajske soli, nato pa na dušek spijemo od 2 do 3 dcl te slane vode. Od tu naprej pa se stvari nekoliko zakomplicirajo, saj je treba po zaužitju slane vode, izvajati tudi (jogijske položaje) asane - vaje za praznjenje črevesja.

V ekipi zdravje2.si, smo vedno na lovu za novimi in zanimivimi metodami, še posebej kadar gre za skrb in vzdrževanje zdravega črevesja ter črevesne mikrobiote. Podali smo se na kratko raziskovalno pot in preučili prednosti ter slabosti čiščenja črevesja s slano vodo. Zakaj se ne bi naučili nekaj novega?

Torej, kaj so dobre in kaj slabe strani čiščenja črevesja s slano vodo?

Začnimo najprej s pozitivnimi stranmi, te vedno bolj popularne metode čiščenja črevesja s slano vodo.

Gre za tehniko čiščenja črevesja, ki poteka v smeri od zgoraj navzdol. V primerjavi s čiščenjem črevesja z agresivnim klistirjem, ki deluje v obratni smeri in tako lahko poškoduje stene črevesja oz. t.i. črevesne laske, je čiščenje črevesja v smeri od zgoraj navzdol, veliko boljša izbira.  

Po zaužitju slane vode je, ne le priporočeno, ampak nujno dosledno izvajanje asane oz. posebnih jogijskih položajev. Ti položaji dodatno vplivajo na delovanje in praznjenje črevesja. Položaje je treba izvajati dinamično in kar se da hitro.

Čiščenje črevesja s slano vodo - prednosti in slabosti

Metoda je relativno učinkovita in hitra, saj so rezultati oz. večkratni obisk stranišča, vidni že skoraj takoj po zaužitju slane vode in vadbi. V enem dnevu se boste znebili obilico črevesnih nesnag. Takšno čiščenje črevesja je še posebej zaželeno takrat, ko smo dalj časa zaprti ali kadar se prenajedamo oziroma slabo prehranjujemo.

Ta metoda vsekakor zahteva veliko časa, saj zaradi pogostih obiskov stranišča ni zaželeno, da bi hodili od doma. Čez dan naj bi pili slano vodo, izvajali telesne vadbe, se sproščali in večkrat obiskali stranišče.

Kaj pa prehrana?

Zelo pomembno je, da na dan pred čiščenjem črevesja s slano vodo jemo lažjo hrano, kot je na primer lahka zelenjavna juha. Tudi dan po čiščenju naj bi uživali lažje jedi, kot so na primer lahka zelenjavna juha, kefir, sirotka ipd. Nikakor ne smemo posegati po sadju in alkoholu! 30 min po čiščenju črevesja pa ne smemo zaužiti čisto nič.

Čiščenje črevesja s slano vodo - prednosti in slabosti

Pozor! Ljudje, ki imajo čir na želodcu, naj se tej metodi v velikem loku izognejo!

Katere pa so nezaželene posledice čiščenja črevesja s slano vodo?

Poleg tega, da moramo tisti, ki nam je ljubše udobje domačega stranišča, za takšno čiščenje črevesja  doma preživeti kar cel dan ali pa celo dva, in se hkrati naučiti dinamično in hitro izvajati vaje asane, nam lahko takšna metoda čiščenja črevesja s slano vodo prinaša še nekaj neželenih posledic na katere verjetno niti ne bi pomislili.  Vsekakor pa so  vredni tehtnega razmisleka pred odločitvijo za to metodo!

1. Dehidracija

Morda se sliši nekoliko neverjetno, toda slana voda lahko telo močno dehidrira. Velika količina slane vode lahko namreč povzroči močno drisko, ta pa telo popolnoma dehidrira. Zato te metode čiščenja črevesja ne priporočamo izvajati pogosto. Morda dvakrat letno oz. ob menjavi letnih časov.  

Čiščenje črevesja s slano vodo - prednosti in slabosti

2. Neravnovesje elektrolitov

Sol v vodi lahko spodbudi prekomerno delovanje ledvic in s sočasnim vnosom velikih količin vode, lahko privedemo do popolnega neravnovesja elektrolitov v telesu.

Elektrolite bomo najlažje držali v ravnovesju s pravo količino tekočine. Kakor hitro postanemo dehidrirani ali pa kadar zaužijemo preveč tekočine, nastopijo težave. Dolgotrajno neravnovesje elektrolitov lahko prispeva k nepravilnemu delovanju srca, bolečinam v mišicah in k drugim zdravstvenim težavam.

3. Bruhanje

Čiščenje črevesja z ogromnimi količinami slane vode ne vpliva na vse enako dobro. Včasih  človek vnos vsebine preprosto izbruhne. Če sodite med tiste nesrečnike, ki takšne metode ne zdržijo, je nikakor ne ponavljajte! Samo bruhanje le redko privede do hujših težav, toda zakaj se ne bi raje izognili bolečemu grlu in glavobolu, ki ponavadi spremlja bruhanje.

4. Zastajanje vode v telesu

Zastajanje vode v telesu je težava, ki se največkrat odraža kot občutek napihnjenosti, videz zabuhlega obraza, oteklih nog in rok, nezmožnost izgube telesne teže ter pomanjkanje energije.

Med najpogostejše povzročitelje zastajanja vode v telesu prištevamo: Dolgotrajnejše stanje na mestu, čas pred menstruacijo, obdobje menopavze,pomanjkanje posameznih hranil (npr. beljakovin in vitamina B1), uživanje nekaterih  zdravil (npr. tista, ki regulirajo visok krvni pritisk) in pa visok vnos soli.

Če imate težave z zastajanjem vode v telesu, vsekakor zmanjšajte vnos soli, saj ta absorbira vodo in tako sproži njeno kopičenje. Tako kot velja za vsak zdrav slog življenja, tudi pri težavah z zastajanjem vode priporočamo uravnoteženo in zdravo prehrano.

Kako očistiti črevesje na naraven in neagresiven način?

Zelo pomembno je, da se lotimo čiščenja črevesja čimbolj naravno, predvsem pa pri tem ne uporabljamo agresivnih metod, ki ne prinesejo nič dobrega za telo, še več, stanje lahko s kopico neželenih stranskih učinkov celo poslabšajo.

Raje si pomagajmo z uživanjem obilice sadja, zelenjave in vlaknin. Med zdrava živila sodijo pšenični otrobi, oreščki, cvetača, zelen fižol, oves, jabolka, agrumi, korenje, ječmen …

Zelišče slez v Sloveniji poznamo že dolgo časa, vendar pa se nemalokrat zavedamo njegovih zdravilnih vrednosti. Izjemno ugodno vpliva na prebavo, spodbuja gibanje črevesja, ugodno blaži bolezenska stanja povezana s prebavili in pomaga pri optimalnem delovanju črevesne sluznice.

Čiščenje črevesja s slano vodo - prednosti in slabosti

V Sloveniji, radi po vrtovih gojimo timijan tudi kot začimbno rastlino. Številne podvrste Timijana, divje rastejo v Sredozemlju, pri nas pa po Krasu, saj ima rad suha, sončna rastišča. Rastlina ima zelo prijeten vonj, saj njeni cvetovi in listi vsebujejo veliko eteričnega olja, jemanje timijana pa prispeva k boljši antibakterijski aktivnosti in odlični prebavi.

Paket zdravo črevesje je preverjena pot - zakaj?

Za vse, ki si želijo iz črevesja in črevesnih sten odpraviti odpadne snovi ter s tem odpraviti težave s črevesjem, neredno prebavo, vetrove, splošne težave s presnovo, okrepiti odpornost (imunski sistem), začeti z dieto, si zagotoviti vzpostavitev zdrave črevesne mikrobiote in optimalno gibanje črevesja.

Paket: Zdravo črevesje vsebuje 20 BiOrigine ampul za čiščenje črevesje (z ekološko mešanico sleza in timijana) in 16 probiotičnih kapsul Ultrabiotique za 8 dnevno intenzivno vzpostavite zdrave črevesne mikrobiote.

Vzpostavitev zdrave prebave in čistega črevesja še nikoli ni bila preprostejša:

1. Prvih 20 dni očistite črevesje z ampulami BiOrigine: Vsako jutro vzemite 1 ampulo, ki jo lahko jemljete samostojno ali pa skupaj s kozarcem vode.

2. Po končanem čiščenju črevesja nadaljujte 8 dni s probiotičnimi kapsulami Ultrabiotique:  2 kapsuli dnevno in sicer eno pred jutranjim in eno pred večernim obrokom. Skupaj 8 dni.

Kako naj se lotim = VAŠ E-VODIČ

Počasi, preprosto, predvsem pa z majhnimi koraki. Pripravili smo vam vodič za 20-dnevni očiščevalni program črevesja. Prepričani smo, da boste v vodiču našli mnogo koristnih nasvetov, napotkov in, da vam bo olajšal pot do boljšega počutja in zdravega črevesja. Prenesite SVOJ VODIČ S KLIKOM TUKAJ >>