Prostata je žleza, ki objema sečnico in leži tik pod sečnim mehurjem. Po štiridesetem letu starosti se lahko prostata pri moških začne povečevati, kar je v večini primerov posledica benigne rasti tkiva. Posledično se moški začne soočati z neprijetnostmi, povezanimi z uriniranjem, kot so uriniranje po kapljicah, občutek neizpraznjenega mehurja, prepogosta potreba po uriniranju, uhajanje urina in podobno.

Ob pojavu tovrstnih simptomov je vsekakor priporočljiv obisk urologa, ki bo z rektalnim pregledom presodil, ali gre za benigno ali maligno rast prostate. Slednja zahteva posebno zdravljenje, ki ga predpiše zdravnik.

Benigno rast prostate oz. benigno hiperplazijo prostate zdravimo z zdravili ali s kirurškim posegom, v začetni fazi pa je zelo priporočljivo tudi uživanje bučnih semen, saj z njimi upočasnimo rast prostate. V ljudskem zdravilstvu se namreč že stoletja uporabljajo za lajšanje težav z inkontinenco in benignim povečanjem prostate.

Bučna semena vsebujejo fitosterole, ki pomagajo preprečevati rast prostate. Poleg tega so bogata s cinkom, omega 3 maščobnimi kislinami ter karotenoidi, ki so močni antioksidanti in zmanjšuje tveganje za raka prostate. Bučna semena lahko tudi preprečujejo transformacijo moškega spolnega hormona testosterona v dihidrotestosteron, ki je povezan s povečanjem prostate.

Bučna semena so dobrodošla predvsem kot preventivno sredstvo pri moških v srednjih letih, ki se želijo zaščititi pred urinarnimi težavami.  Uživamo jih lahko surova (približno pest na dan) ali v obliki prehranskih dopolnil, ki omogočajo enostavnejše doziranje.

 

Povezani izdelki: Prostata