Brusnice (Vaccinium macrocarpon) se v prehrani in medicini uporabljajo že stoletja. Prihajajo iz Severne Amerike, kjer so jih Indijanci uporabljali za zdravljenje težav z mehurjem in ledvicami.

Brusnice rastejo na zimzelenem grmičevju, na katerem spomladi zacvetijo rožnati cvetovi, v juniju in junijo pa dozorijo rdečečrne jagode. Zgodnji priseljenci iz Anglije so se naučili pripravljati brusnice, surove ali kuhane, za lajšanje različnih bolezenskih stanj, vključno z izgubo apetita, prebavnimi težavami, krvnimi boleznimi in skorbutom (pomanjkanjem vitamina C).

Tudi danes je ta sadež v obliki majhnih jagod najbolj znan po tem, da preprečuje nastanek infekcij urinarnega trakta, ki jih povzroča bakterija Escherichia coli.Znanstveniki so sprva mislili, da brusnice povečajo kislost urina, ki je nato sam sposoben pokončati bakterije, zdaj pa študije kažejo, da brusnice pravzaprav preprečijo bakterijam, da bi se pritrdile na stene urinarnega trakta.

Potrjene zdravstvene študije podpirajo uporabo brusnic (v obliki soka ali prehranskega dopolnila) za preprečevanje, toda ne zdravljenje, infekcije sečil. Ta se veliko pogosteje pojavljajo pri ženskah kot pri moških, saj je ženska sečnica ravna in precej krajša kot moška, kar omogoča bakterijam lažji vstop do sečnega mehurja. Simptomi okužbe sečil so pekoč občutek med uriniranjem, pogosto uriniranje, moten seč, bolečina v sečnem mehurju in vročina.

Brusnice so bogate z antioksidanti, delno zaradi snovi proanticianidi, ki dajejo sadežu njegovo živo barvo. Antioksidanti nevtralizirajo proste radikale v človeškem telesu, ki poškodujejo celične membrane, spreminjajo DNA in celo povzročajo smrt celic. Prav tako so brusnice pomemben vir vitamina C, še enega antioksidanta. Znanstveniki še preiskujejo, če antioksidativno delovanje brusnic resnično ščiti pred nastankom srčnih bolezni in raka, kot kažejo nekateri izsledki.

 

Povezani izdelki: Brusnični sok v kapsulah