Osvežilna, sladka in sočna sredica, vesela rumena barva, odličen vir energije, bogatost z vlakninami… smo vas že navdušili? Ne? Morda vas bomo z naslednjim nizom besed: nizek glikemični indeks, topljenje odvečnih maščob, zniževanje apetita, daljši občutek sitosti, malo kalorij, izguba telesne teže … sedaj smo pa zagotovo že vzbudili vašo pozornost. Če ste morda bolj skeptične narave in ste najprej  pomislili, da govorimo o shujševalnih tabletah ali čem podobnem, se motite. Govorimo o čisto naravnem in odličnem ananasu!

Tako je, prav ste prebrali, zgoraj napisane lastnosti lahko vse pripišemo temu sladkemu in sočnemu sadežu. Še posebej v toplejših mesecih bi ananas moral biti izbira številka 1 vseh, ki bi radi potešili željo po sladkem in se osvežili, hkrati pa si ne želijo, da bi izbira vplivala na telesno težo. Še več, ananas pravzaprav celo pomaga pri zniževanju telesne teže in odpravljanju odvečnih maščob.

Odličen vir energije z malo kalorijami

Ananas ima 83 kalorij na porcijo, kar je v primerjavi z drugimi sadeži in prigrizki na splošno, ki lahko vsebujejo na porcijo tudi do 200 kalorij, zelo malo. Še več, kalorije v ananasu so sestavljene iz 86% vode in 13% ogljikovih hidratov, kar pomeni, da je ananas odlična izbira kadar želimo potešiti željo po nečem sladkem ali kot prigrizek pred treningom. Zaradi sladkorja in mineralov ter prebavnih encimov bromelain, ki jih sadež vsebuje, telo dobi dovolj hranil in energije tudi za različne športne aktivnosti.

Hitrejši metabolizem in daljši občutek sitosti

Ananas pomaga telesu, z vsebnostjo vlaknin in esencialnih mineralov kot sta mangan ter tiamin (B1), vzdrževati zdrav metabolizem in daljši občutek sitosti ter na naraven način spodbudi redno delovanje črevesja. Z rednim uživanjem ananasa boste lažje vzdrževali zdravje želodca in črevesja ter preprečevali zaprtost, posledično pa bo absorpcija hranil še boljša. Ker ananas vsebuje veliko vlaknin, smo tudi dalj časa siti in tako manj posegamo po nezdravih prigrizkih med obroki.

Nizek glikemični indeks

Živila, ki imajo visok glikemični indeks povzročijo, da raven glukoze v krvi hitro nenadno poskoči, kar lahko poviša tveganje za pojav kardiovaskularnih bolezni, diabetesa tipa 2 in kapi. Vrednost glikemičnega indeksa ananasa pa se kljub njegovi vsebnosti sladkorja giblje precej nizko med vrednostima 45 do 66.  

Protivnetno delovanje

Ananas vsebuje posebno kemično substanco, imenovano bromelain. Bromelain preprečuje vnetja, hkrati pa s tem spodbuja izgubljanje telesne teže. Raziskave so namreč ugotovile, da lahko vnetja povežemo s prekomerno telesno težo oziroma celo s pojavom diabetesa. Razlog naj bi bil, da se vnetja pojavljajo predvsem v maščobnih tkivih, pa tudi, da vnetja povzročajo inzulinsko odpornost, ki vodi v pojav diabetesa.

Topljenje odvečnih maščob

Ne le da ananas pomaga pri izgubljanju telesne teže, pomaga tudi pri topljenju odvečnih maščob. Ananas vsebuje veliko vitaminov, med drugim tudi vitamin C, katerega pomanjkanje, je po mnenju nekaterih strokovnjakov, vzrok za prekomerno telesno težo. Hkrati količina vitamina C v krvi, lahko vpliva tudi na oksidacijo maščob, tako med telovadbo kot v mirujočem stanju. Drugi primer vitamina, ki se skriva v ananasu pa je tiamin (B1), ki ga tako kot ostale vitamine skupine B, povezujemo s produkcijo energije, ki je za vzdrževanje zdrave telesne teže ključnega pomena.

Kljub izredno pozitivnim lastnostim ananasa, pa so redna vadba, zadostna količina spanja in uravnotežena prehrana, edini načini do izgube in ohranjanja optimalne telesne teže. Torej, obdržite zdrave življenjske navade, ki delujejo, brez slabe vesti pa si pri tem privoščite tudi skodelico ananasa.

Samo ananas žal ne bo dovolj!

Če bi radi izgubili telesno težo hitreje, pa le uživanje ananasa žal ne bo dovolj. Pri tem si lahko pomagate s prehranskimi dopolnili, ki vsebujejo povsem naravne sestavine. Takšno prehransko dopolnilo je tudi T5, ki se od ostalih topilcev maščobe razlikuje po tem, da poleg naravnih sestavin vsebuje tudi 3 esencialne aminokisline L-karnitin tartrat (200mg), L-tirozin (200mg), L-triptofan (100mg), ki spodbujajo porabo maščob ob fizični aktivnosti in zaradi termogeneze t.i. še dolgo po njej.