Med je mešanica sladkorja, encimov, mineralov, vitaminov in aminokislin, ki ima antibakterijske, antiglivične in antioksidativne lastnosti, zaradi česar je pogosto del zdravil na recept za pomiritev kašlja, motenj spanja ipd. V svoji najčistejši obliki se pojavlja kot matični mleček, ki se zaradi blagodejnih lastnosti uvršča med najpomembnejše in najbolj naravne snovi na svetu s katerimi lahko blažimo mnoge neprijetne tegobe.

 

Kako nastane?

Čebele pogoltnejo, prebavijo in poustvarijo nektar, ki so ga nabrale na cvetlicah ter tako proizvedejo med. Pri tem se precej nagarajo, saj mora za pol kilograma medu 60.000 čebel družno preleteti kar 88 km in obiskati več kot 2 milijona cvetov. Med v svoji najčistejši obliki, ki je znana kot matični mleček, vsebuje kar 600 različnih sestavin, ki se uporabljajo za zdravljenje bolezenskih stanj, še bolj pa za njihovo preprečevanje ter lepši videz, vendar pa ga na prodajnih policah pogosto najdemo v predelanih in dodatkov polnih različicah, ki k boljšemu zdravju ne pripomorejo kaj dosti.

   

Blagodejni učinki matičnega mlečka: 

- preprečuje razvoj rakavih celic in bolezni srca
- deluje antibakterijsko ter manjšuje čire
- pomaga pri fizičnih naporih
- blaži razdraženo grlo in lajša boleč kašelj
- uravnava krvni sladkor
- izboljšuje vid
- pomaga pri izgubi telesne teže
- prispeva k manjšim težavam z impotenco
- blaži tudi urinarna vnetja
- deluje tudi antibakterijsko zato pomaga pri obrambi pred različnimi boleznimi.

 

Zakaj uživanje matičnega mlečka pomaga?

Matični mleček vsebuje favonide, zato pomaga zmanjševati tveganje za nastanek rakavih in srčnih bolezni. Favnnoidi so vodotopni antioksidanti, ki se nahajajo v sadju in zelenjavi ter vinu in čajih. Znanstvene raziskave potrjujejo, da lahko te elementi ščitijo telo pred obolenji srca in ožilja, pred rakom in boleznimi povezanimi s starostjo. Ker čebele med proizvodnjo medu v slednjega vnesejo encime, ki tvorijo hidrogen peroksid, snov deluje tudi antibakterijsko in tako zmanjšuje čire ter ostale črevesne nepravilnosti.

Že starodavni olimpijski atleti so med in fige uživali kot način izboljšanja svoje fizične pripravljenosti, da je slednje resnično učinkovito, pa so pokazale sodobne raziskave, pri katerih se je izkazalo, da med dvigne raven glikogena ter bolj kot katerokoli sladilo izboljša čas okrevanja med telesnimi napori.

Matični mleček dokazano blaži razdraženo grlo in lajša boleč kašelj! Študija, ki so jo izvedli na primeru 110 otrok se je izkazalo, da je pri zdravljenju bolečega kašlja in lajšanju razdraženega grla med ravno tako učinkovit tako kot odmerek dekstrometorfana. Čeprav med vsebuje preproste sladkorje, to ne pomeni, da je telesu škodljiv tako kot bel sladkor ali umetna sladila. Njegova edinstvena kombinacija fruktoze in glukoze pravzaprav telesu pomaga uravnavati krvni sladkor, kar je izjemno koristno za zdravje.

Matični mleček zaradi svojih probiotičnih lastnosti telesu pomaga na številne načine. Uživanje matičnega mlečka dokazano izboljšuje vid, pomaga pri izgubi telesne teže, prispeva k manjšim težavam z impotenco ter prezgodnjo ejakulacijo, poleg tega pa blaži tudi urinarna vnetja, bronhialno astmo, drisko in slabost deluje tudi antibakterijsko ter tako pomaga pri obrambi pred različnimi boleznimi.

Antibakterijske lastnosti medu so se izkazale za zdravilne tudi kar se tiče izboljšanja videza kože, še posebno opazni pa so njegovi učinki na zmanjšanje prhljaja in suhe kože ter aknavosti.


Kako ga jemati?

Če želite izkoristiti kar največ blagodejnih lastnosti medu, ga uživajte tudi v njegovi najčistejši obliki, v obliki matičnega mlečka! Matični mleček vsebuje obilico vitaminov, mineralov in encimov, ki jih ne boste našli v nobeni drugi obliki medu in tako ohranili telo zdravo in v najboljši formi.