Jedljiva lepota ni več trend, temveč je postala vplivna stalnica. Čeprav se že od nekdaj zavedamo, da prehrana močno vpliva na zdravje kože, nam to ni več dovolj, zato jo nadgrajujemo s pomočjo prehranskih dopolnil. Med njimi je moč opaziti vseprisotnost kolagena, pomembnega minerala, ki lahko znatno izboljša zdravje, posledično pa tudi videz človeškega telesa.

Ob poplavi izdelkov z vsebnostjo kolagena je čedalje težje določiti jasno mejo njegovega učinkovanja, saj se mnogokrat zdi kot da je popolnoma vsestranski. Vsi vemo, da je kolagen dober za nas, a kako vemo, da prehranska dopolnila iz njega res delujejo? Na kaj je potrebno biti pozoren pri nakupu? Kaj je potrebno vedeti?

Kolagen na kratko

Kolagena nam začne primanjkovati že, ko prekoračimo trideseto leto – to je tudi čas, ko se začne lov na zaklad, oziroma izdelke, ki ga vsebujejo.

Pri tem se je najpomembneje zavedati naslednje:

- obstaja 28 vrst kolagena
- le 3 se uporabljajo v obliki, ki je primerna za uživanje ali kozmetično uporabo
- imenujejo se tip 1, 2 in 3
- 1. in 3. tip se tvorita v koži, luskah, vezeh in kosteh goveda, perutnine in prašičev ter morskih živali
- 2. tip se tvori v hrustancu (običajno piščančjem)
- mnogi ljudje čutijo močan odpor do vseh oblik kolagena, razen morskega
- kolagen zavzema beljakovinsko obliko (nehidrolizirano), ki jo je pretežko vsrkati čez kožo
- beljakovine zato razbijejo na manjše dele in jih hidrolizirajo, saj jih tako telo lažje izkoristi
- večina prehranskih in lepotnih dopolnil je posledično hidrolizirana

Napačno jemanje kolagena je lahko neučinkovito

Največja napaka uporabnikov kolagena je nepoznavanje njegove pretvorbe v telesu. Kolagen iz kozmetičnih in prehranskih izdelkov se namreč v telesu ne pretvori samodejno, temveč se ga večina razgradi v aminokisline. Njegovega zaužitja ne moremo primerjati s pomarančo, katere vsebnost vitamina C telo ob zaužitju izkoristi v hipu. Kolagen je beljakovina, ne vitamin, zato ga telo izkoristi drugače, česar mnogi uporabniki preprosto ne razumejo in zato uživajo draga prehranska dopolnila, ki jih telo ob zaužitju takoj razgradi in pri tem ne izkoristi njegovih prednosti.

Ključ se skriva v pravih odmerkih

Študije kažejo, da je kolagen v obliki prehranskih dopolnil telesu zelo koristen, vendar le, če se dovaja v pravilnih odmerkih.

Pravilno jemanje in učinki kolagena:

- 10 g morskega kolagena v obdobju 8 tednov močno izboljša elastičnost ter navlaženost kože oseb med 40. in 65. letom starosti
- koža je na videz manj gubasta, bolj gladka in negovana
- sklepi so bolj vitalni, manj boleči in podvrženi manjši obrabi

Morski kolagen laboratorija Vitarmonyl

Morski kolagen francoskih laboratorijev Vitarmonyl vsebuje tudi vitamin C, kar pomeni, da z njegovim jemanjem vaši sklepi ne bodo le manj boleči, koža pa videti mlajša, bolj vitalna in zdrava, temveč boste z njegovim jemanjem okrepili tudi imunski sistem ter pomagali zaustaviti proces staranja. Ste na morskih živalih že kdaj opazili gube?