Spet je napočil 4. februar, ki oznanja dan boja proti raku. Ljudje brezskrbno hodimo po ulicah, se smejemo, hodimo na kavice in se morda za trenutek zaskrbljeno zamislimo, ko nam nekdo omeni, da je danes ponovno napočil ta tragični dan. Vendar le za trenutek, nato naše življenje teče dalje. Spet se odpravimo v šole, službe, po nakupih in nato v varno zavetje našega doma. Le malo se nas zaveda, da rak, ta tihi ubijalec, preži na prav vsakega, čeprav si morda mislimo, da nas kaj takega preprosto ne more doleteti. Bolezen, ki pod enim imenom združuje okoli 200 različnih bolezenskih stanj ne izbira med starostjo, družbenim statusom ter našimi navadami. Morda smo ljudje res včasih mislili, da lahko raka dobijo le tisti, ki svoje telo izpostavljajo kajenju, slabim navadam, soncu in drugim stvarem, ki tudi sicer ogrožajo naše zdravje, vendar v 21. stoletju vemo, da je resnica drugačna.

Dan, ki sicer oznanja boj proti tej zahrbtni bolezni, vendar ga vsako leto vseeno sprejmemo z grenkim priokusom, nas opominja na minljivost človeškega življenja. Ljudje po celem svetu vsako minuto izgubljajo svoje starše, brate, sestre, prijatelje in druge sorodnike. Če mislite, da vas bodo vaša mladost, zdrav način življenja ali pa celo družbeni status ubranili pred boleznijo, se globoko motite. Rak vsako leto terja več smrtnih žrtev, poleg tega pa je tudi čedalje več obolelih. V svetu v katerem živimo danes se nam omenjene izjave zdijo naravnost smešne, saj smo prepričani, da nam bo napredno zdravstvo na koncu le rešilo življenje in bomo iz boja z rakom stopili kot zmagovalci, vendar je vse možno le do določene mere. Vzrok, da se število rakavih bolnikov povečuje je povezan s staranjem prebivalstva, vendar pa srčika težave vseeno leži v nezadostni osveščenosti o dejavnikih tveganja, čemur se lahko v loku izognemo.

Na trgu so že nekaj časa prisotni diagnostični testi za katere pa velika večina ljudi misli, da jih preprosto ne potrebuje, saj se pač popolnoma dobro počutijo in zato sklepajo, da so posledično tudi zdravi. Tako mišljenje vas lahko na koncu stane vašega življenja, saj lahko z diagnostičnim testom dejansko ugotovite, če ste res tako zdravi kot si mislite. Diagnostični test je medicinski test, ki ga opravimo z namenom, da pridobimo pacientovo diagnozo oziroma določimo, ali so prisotni znaki bolezni oziroma drugega medicinskega stanja. Najbolj pogosta testa, ki ju lahko opravite tudi doma, sta test nosečnosti in test HIV, ki odkriva prisotnost protiteles virusa HIV v telesu, vendar pa je na trgu na voljo ogromno drugih testov, ki lahko služijo kot odlična preventiva preprečevanja nekaterih bolezni in vam na koncu tudi rešijo življenje. Zakaj bi tvegali, ko pa lahko toliko izgubimo? Pokopljimo ignorantsko mišljenje, da smo varni pred boleznijo in poskrbimo za preventivo, ko pa nam je vendar na dosegu roke. Ali pa bi morda bili tudi vi raje eden izmed tistih, ki se na koncu tepejo po glavi in se naučijo lekcije, ki jih stane življenje?