29. septembra vsako leto praznujemo dan srca. Ta dan se je začel obeleževati leta 2000 z namenom, da bi ljudi po svetu seznanili z boleznimi srca, ki so glavni vzrok za smrt pri večini ljudi, saj letno povzročijo kar 17,3 milijonov smrti. Do večine izmed njih sploh ne bi prišlo, če bi oboleli ljudje še pravočasno opustili nekatere škodljive navade kot so kajenje, nezdravo prehranjevanje, fizična neaktivnost in uživanje alkohola, zato je zelo pomembno, da se zavedate, da lahko razvoj bolezni srca še pravočasno ustavite!

Letošnja tema dneva srca se osredotoča na ustvarjanje srcu prijaznega okolja, kar pomeni namenjanje več skrbi svojemu zdravju in izničevanje dejavnikov, ki bi lahko pripeljali do razvoja katerekoli bolezni srca. Znanstveniki so s pomočjo raziskav namreč ugotovili, da bi si v primeru pravočasnega ukrepanja kar 80% bolnikov lahko rešilo življenje, zato ni nikoli prepozno za ukrepanje! Na ta dan smo tudi v Sloveniji čedalje bolj aktivni, celo toliko, da je letošnji častni pokrovitelj prireditev v znamenju Dneva srca postal sam predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Slednji je tako jasno pokazal, kako pomemben je ta dan, čeprav ne spada med uradne praznike, in kako zelo ceni preventivno dejavnost o kateri pri nas osvešča Društvo za zdravje srca in ožilja. Vabljeni ste, da se tudi sami udeležite vsaj ene izmed številnih prireditev, ki potekajo pri nas in storite nekaj za svoje srce. Če ne drugega, si lahko od 27. septembra dalje v Mestni hiši Ljubljana ogledate razstavo o srcu, ki bo potekala vse do 5. oktobra, ter se tako naučite nekaj novih stvari o vašem najpomembnejšem telesnem organu.

Tudi sami lahko pokažete podporo današnjemu dnevu in začnete o tej pereči težavi osveščati okolico, najbolje pa bo da začnete kar v svojemu domu. Ne pozabite, zdravo srce pomeni zdravo življenje!

Vir: http://www.world-heart-federation.org/what-we-do/awareness/world-heart-day-2014-home/about-world-heart-day/