V zadnjem času raziskave o prednostih in slabostih prehranskih dodatkov rastejo kot gobe po dežju, zato uporabnikom pogosto ni jasno, če jih je sploh varno jemati. Resnica pa je, da je vse, kar mora povprečen uporabnik vedeti o njih izjemno jasno.

Katere vitamine moramo v telo obvezno vnesti s pomočjo prehranskih dopolnil?

Na Inštitutu za prehranska dopolnila so povedali, da vnos prehranskih dopolnil v pravilnem razmerju telesu zagotovo ne more škoditi. Preprosto obvezen je vnos kalcija, saj ga večini ljudi na njihovih jedilnikih primanjkuje. Ste vedeli, da bi morali odrasli v telo vnesti kar 1000 mg na dan, ko dosežemo starost petdeset let pa kar 1500?

Kdo naj jemlje prehranske dodatke?

Tako kot kalcij, tudi nekateri drugi vitamini postanejo še posebno pomembni v določenem življenjskem obdobju. Ženske, ki se trudijo zanositi morajo npr. v telo vnesti zadostno količino folata ali folne kisline, ter vsaj 600 enot vitamina B, namesto 400 enot, ki jih priporočajo odraslim, ki se ne trudijo zanositi.

Kako vedeti koliko in katere ter če sploh naj jemljemo dodatke?

Na svetu je preprosto preveč informacij o prehranskih dodatkih, ki bi jih običajen človek lahko razumel in obdelal, zato se morate zavedati le enega: jejte zdravo ter živila izbirajte na podlagi prehranske piramide pa boste dobili večino nujno potrebnih vitaminov, medtem ko lahko preostale na preprost način vnesete z naslednjimi dodatki.

Vitamini in zdravo življenje

Vzdrževanje prave mere za telo potrebnih vitaminov je izjemno težavno, saj v telesu delujejo družno ter tako zagotavljajo vitalnost. Kot smo omenili že prej, je s prehranskimi dopolnili nujno potreben vnos kalcija, vendar pa bodite pozorni v primeru, da jemljete zdravila na recept, saj lahko v primeru skupnega jemanja vašemu telesu povzročijo prej škodo kot korist. Izjemnega pomena je, da se torej med istočasnim jemanjem kakršnihkoli zdravil ter prehranskih dopolnil o tem vedno posvetujete z zdravnikom.

Je uživanje velike količine vitaminov boljše?

Velika količina vitaminov za ljudi, ki se prehranjujejo zdravo ne more imeti škodljivih stranskih učinkov, vendar pa bodite pozorni, če jih jemljete z zdravili in v telo hkrati vnašate tudi izjemno velike količine dopolnil.

Nekateri ljudje prehranske dodatke jejo kot nekakšna zdravila, saj mislijo, da bodo s številčnim vnosom preprečili nastanek določenih bolezni in svoje telo zaščitili pred drugimi tegobami, vendar pa takšno ravnanje na telo zagotovo ne bo imelo blagodejnega učinka, zato vedno jemljite le odmerke, ki so priporočene s strani prodajalca!

Vir: http://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/vitamins-meds.aspx