Kokos je že dolgo časa znan po svojih izjemno blagodejnih lastnostih, saj vsebuje ogromno količino laurinske in drugih maščobnih kislin, ki imajo ugodne učinke na razstrupljanje in vsesplošno zdravje človeškega ožilja, vendar pa se ga v naši prehrani ne domislimo uporabljati dovolj pogosto. Ker kokos ni le dobra sestavina različnih sladic, ampak tudi glavnih jedi in napitkov, vam v nadaljevanju predstavljamo izvrsten recept, ki se ga redno poslužujemo tudi sami.

Prva stvar, ki jo morate vedeti pri tem receptu je, da se pri ustvarjanju vsekakor ne smete omejevati. Napitku lahko dodate kakršno koli sadje, začimbe ali karkoli drugega - pomembno je, da uživate tako v napitku, kot pri procesu njegovega nastajanja! Priprava napitka je izjemno preprosta in poceni, saj boste s spodaj navedenimi sestavinami za eno steklenico tovrstnega mleka potrošili manj kot en evro. Za pripravo 4-6 porcij potrebujete le 4 kozarce vode ter 1,5-2 kozarca nesladkane kokosove moke, nato pa lahko začnete!

Najprej segrejte vodo, vendar pazite, da ne zavre. Sicer mora biti res vroča, vendar pa ne vrela! Kokos stresite v mešalec in mu dodajte vodo (če vam v prvem koraku ne uspe dodati vse vode, jo lahko dodate kasneje) ter z največjo hitrostjo mešajte dokler ne dobite goste in kremaste mešanice. Precedite jo s cedilom ter preostanek vode (če še niste porabili vse) zlijte v prazen mešalec, skupaj s kokosom, ter ponovite postopek. Na tej točki lahko dodate še 1/2 žličke vanilijevega izvlečka, 1/2 kozarca svežih ali zmrznjenih jagod, 2 žlički kakava v prahu ter 1/2 žličke vanilije. Napitek je sedaj pripravljen in ga je najbolje zaužiti takoj, sicer pa ga shranjujte v hladilniku. Porabite ga v roku 3-4 dni, saj bo tako ohranil najboljši okus in teksturo. Ne bojte se, če se bo na vrhu napitka pojavila “smetana”, saj se to rado zgodi, ker napitek ne vsebuje nikakršnih konzervansov. Pred uporabo napitek pač pretresite ali premešajte in uživajte!