Cink je znan po pozitivnih učinkih na imunski sistem, vendar pa slednji žal delujejo tudi v nasprotno smer. Pomanjkanje cinka lahko tako vodi do nizkega pritiska, počasne rasti kosti, depresije, izgube apetita ter okusa in vonja. Naše telo potrebuje cink, zato je spodaj naštetih sedem dejstev, ki vas bodo v to zagotovo prepričala.

 Izboljšanje možganskega delovanja
Cink je mineral, ki je izredno pomemben za delovanje možganov. Skupaj z vitaminom B6 pripomore k boljšemu delovanju živčnih oddajnikov v možganih, najbolj zanimivo pa je zagotovo dejstvo, da veliko cinka vsebuje tudi hippocampus, spominski center v možganih. V primeru, da si želite izboljšati spomin in zdravje svojih možganov je cink torej prava rešitev za vas.

 

Izboljšanje zdravja kosti
Vsi vemo, da je za močne kosti najpomembnejši mineral kalcij, vendar pa se nas obenem zelo malo zaveda, da je za dobro zdravje kosti najpomembnejši prav cink. Ker je cink tudi v kosteh, slednje ne bodo zdrave, če v telo ne boste vnesli dovolj cinka. Da bi bile vaše kosti kar najbolj zdrave, morate cink in kalcij jemati ob različnem času, saj omenjena minerala sicer tekmujeta za vpojnost.

 

 


Močnejši lasje
Izguba las je eden izmed glavnih pokazateljev pomanjkanja cinka. V primeru, da ga vaše telo ne prejema dovolj, lahko vaši lasje postanejo tanki in posledično tudi izjemno lomljivi, tako da je zadosten vnos tega minerala takoj viden v obliki močnejših in bolj svetlečih las. Cink je pravzaprav zelo učinkovit stimulator rasti las, tako da ga zdravniki pogosto priporočajo ljudem s prekomernim izpadanjem le teh.


Boljši vid
Da lahko s cinkom pridobite boljši vid, je najbrž najbolj presenetljivo dejstvo izmed vseh naštetih. Naše oči brez cinka ne prejmejo dovolj vitamina A, kar lahko privede do močnega poslabšanja vida. Cink je pravzaprav tudi glavni krivec za poslabšanje vida pri starejših osebah.


Močnejše mišice
Če si želite močnejših mišic, morate v svoje telo vnesti zadostno količino cinka, ki bo poskrbel za to, da vaše mišice ne bodo šibke temveč jih boste lahko izkoristili v skladu z njihovim potencialom.


Bolj zdrava koža
Najboljša stvar pri cinku je, da pomaga uravnavati količino olja, ki se izloči skozi našo kožo ter tako preprečuje vnetja, ki povzročijo akne, poleg tega pa tudi spodbuja proizvajanje kolagena ter tako izboljšuje videz vaše kože.


Ravnovesje hormonov
Hormonsko ravnovesje je izredno pomembno za naše zdravje, pri čemer ima cink skoraj poglavitno vlogo. Posebno dobro pomaga pri uravnavanju endokrinov, pomemben pa je tudi za proizvodnjo inzulina, ki uravnava raven sladkorja v krvi. Cink je pomemben tudi za razmnoževalne hormone in ščitnico. Zadosten vnos cinka bo vaše telo ohranil zdravo, saj bodo vaši hormoni v ravnovesju, poskrbel pa bo tudi za boljše delovanje drugih funkcij, zato ne pozabite nanj! Največ ga najdemo v ostrigah, mesu, bučnih semenih, žitih in stročnicah. Priporočljiv dnevni vnos za ženske je 8mg, za moške pa 11.