Ste vedeli, da vitamin D močno vpliva na plodnost? To je pokazalo veliko število študij, ki je ugotovilo povezavo med nizko stopnjo plodnosti oziroma težavami z zanositvijo ter nizko stopnjo vitamina D v telesu. Raziskovalci iz Abu Dabija so svoje ugotovitve v povezavi s tem razkrili na konferenci Evropskega združenja za reproduktivno medicino in embriologijo ter tako podali jasno sporočilo: poleti je več možnosti za zanositev in posledično tudi idealen čas za ustvarjanje družine!

Plodnost žensk

Ne, idealen čas ni le zato ker je takrat zunaj veliko več golih razgretih teles kot sicer, niti ne, ker smo poleti bolj nagnjeni k avanturam, temveč zaradi sonca. Ta namreč pospešuje proizvajanje vitamina D, ki je zaslužen za izboljšanje kakovosti ženskih jajčec, uravnavanje spolnih hormonov, endometrioze in sindroma policističnih jajčnikov PCOS. Prispeva tudi k boljšem razpletu IVF postopka za oploditev in k dvigu ravni progesterona in estrogena v telesu, ki sta potrebna za vzdrževanja zdravega okolja zarodka.

Plodnost moških

Sonce pomaga tudi k večji plodnosti moških, saj pripomore k bolj zdravem razvoju nukleusa spermicidnih celic, kar vodi do večjega števila spermijev, za nameček pa tudi dviguje raven testosterona v telesu, kar dviguje tudi libido. Če ste se kdaj spraševali zakaj je v Afriki in na Kitajskem toliko otrok, medtem ko nordijske države ter Evropa za njimi precej zaostajata, je odgovor sedaj jasen: drugim primanjkuje sonca!

Kako povečati možnost zanositve?

To se je potrdilo tudi v nedavni študiji pri kateri so pod drobnogled vzeli skupino žensk, ki se borijo z nizko plodnostjo in pri tem ugotovili, da jih ima kar 93% tudi prenizko vsebnost vitamina D v telesu. Zdravniki pravijo, da je omenjeno odkritje izjemnega pomena, saj lahko močno zniža stopnjo nepotrebnih postopkov povezanih z oploditvijo, različnimi postopki zdravljenja in zdravili samimi. Možnost za zanositev se tako močno poveča že samo tako, da se več gibljete na soncu, vendar pa je pri tem seveda pomembna tudi ovulacija. Ženske so povečini namreč plodne le 5 dni v mesecu, visoko plodne pa celo le 2 dni. Slednje pomeni, da je čas spolnega odnosa za nosečnost izjemnega pomena, preveri pa se lahko s pomočjo izvedbe preprostega ovulacijskega testa. Z njim in čimveč gibanja na soncu lahko močno povečate možnost zanositve pa tudi zmanjšate, če se npr. izogibate spolnim odnosom v času ovulacije...