Težave v službi? Trema pred izpiti? Denarne skrbi? Zaskrbljenost zaradi zdravja ali le splošno nezadovoljstvo s potjo, ki jo je ubralo vaše življenje? Prav vsi smo že bili tam, le drugačna poimenovanja smo nadeli takšnemu stanju: tesnoba, anskioznost, zaskrbljenost, depresija,...

Občasni občutki tesnobe (pa ne tisti, ki so povezani z oblačili) so normalen del življenja, vendar pa v sebi skrivajo vse več kot le hipno zaskrbljenost ali strah. Ponavljanje omenjenih občutkov ima lahko uničevalen učinek na šolsko delo, službene obveznosti, medsebojna razmerja, predvsem pa na naše zdravje. Se vam takšno življenje sliši nevzdržno? Brez skrbi. Za vse obstaja enaka rešitev, ki ni prav nič povezana s temnimi mislimi, ki vam morebiti ravnokar rojijo po glavi ;).

Hladni kot špricer ali napeti kot mleko v ekonom loncu?

Ste opazili kako lahko nekateri ljudje prav v vsaki situaciji ostanejo veseli, zbrani in popolnoma brez skrbi, medtem ko drugi paničarijo že zaradi novega mozolja, ki se jim pojavi na obrazu? Čeprav se zdi nemara takšna primerjava marsikomu popolnoma banalna, ni prav nič pretirana. Ker smo si ljudje med seboj različni, se tudi na težave s katerimi se soočamo odzivamo različno, zato lahko posameznika npr. nova pojavitev mozolja ravno tako vrže iz tira kot nekoga drugega hude denarne skrbi.

Najbolj pogosti znaki tesnobe, nemoči, brezupa, depresije in aksioznosti so:

- hiter občutek zaskrbljenosti
- razdražljivost
- napetost v mišicah
- težave z nadzorom zaskrbljenosti
- občasna tresavica
- nenadni in ponavljajoči se občutki intenzivnega strahu
- težave s spanjem (nemiren ali rahel spanec, nespečnost,...)
- potenje, zardevanje ali tresavica v družbi drugih ljudi
- izogibanje ali strah pred kraji na katerih se je v preteklosti že pripetila podobna izkušnja
- nesamozavest, ki otežuje normalno komunikacijo z okolico
- strah pred sodbo drugih ljudi
- občutek nezadostnosti
- nemir ali občutek neprestane napetosti pri katerem se nam zdi, da nas lahko vsak še manjši dogodek vrže iz tira

Študije kažejo...

Znanstveniki so ugotovili, da ima lahko tesnoba na dolgi rok na ljudi tako uničevalen učinek, da se na lestvicah, ki preučujejo duševno zdravje ljudi, uvršča med najbolj preučevana duševna stanja.

V neki študiji so tako med drugim ugotovili, da na omenjeno stanje močno vplivajo genski in okoljski dejavniki, ki smo jim izpostavljeni, še posebno:

- sramežljivost ali vedenjski zadržki v otroštvu
- pripadnost ženskemu spolu
- revščina
- ločenost ali ovdovelost
- izpostavljenost stresu v otroštvu ali odraslosti
- tesnobnost ali sorodna motnja pri bližnjem biološkem sorodniku
- zgodovina duševnih motenj na strani staršev
- povišana popoldanska raven kortizola v slini

Vzroki za tesnobnost

Do tesnobnosti pride zaradi omenjenih sprožilcev, ki povzročijo upad seratonina in melatonina v telesu, zato je ta potrebno nadomestiti s snovmi, ki ju vsebujejo ter tako ponovno vzpostavijo zdravo ravnovesje v telesu. Za to se uporablja triptofan, naravna aminokislina, ki po besedah dr. Petra Bongiorna, strokovnjaka nevropatske medicine, deluje kot močan podporni sistem in tako okrepi celotno zdravstveno stanje posameznika.

Njegovo delovanje primerja s stolom: sedalo predstavlja telo, štiri stolove noge pa hormonsko ravnovesje in spanec ter prebavo in prehrano, ki ga podpirajo in prispevajo k dobrem delovanju njegove psihološke in fizične ravni. Ko eno izmed nog poškodujemo, zlomimo ali jo odstranimo – v tem primeru serotonin in melatonin, ki porušita hormonsko ravnovesje - tako ne zapademo le v depresijo ali postanemo tesnobni, temveč škodujemo našemu celotnemu zdravju.

Zdravljenje in pomoč 

Kam se po pomoč običajno zatečejo tesnobni ljudje? Na žalost nikamor. Tistih nekaj redkih izjem se sicer pogovori z bližnjimi ali po pomoč zateče k psihoterapevtu, vendar od posameznika zahteva veliko poguma, odločnosti, mnogokrat pa tudi denarja. 

Najpogostejši stranski učinek takšnega ravnanja je začasno nelagodje, ki je posledica primoranosti soočenja s situacijo, ki nam vzbuja strah, zato takšen podvig od osebe že sam po sebi zahteva veliko mero moči.

Pomoč brez recepta

Tesnobnost se lahko zmanjša s pomočjo dviga ravni serotonina in melatonina v telesu, za kar je zaslužen triptofan. Tukaj v enačbo vstopi 5 HTP (5-hidroksitriptofan) podjetja Health Rack, ki pa ni le naravna aminokislina, ki lahko dvigne naše razpoloženje ter raven energije in dobrega počutja, temveč poskrbi tudi za boljši spanec ter boljše koginitivne zmožnosti.

Posledično se ne priporoča le tesnobnim posameznikom, temveč tudi tistim, ki so pogosto podvrženi stresu, psihičnim naporom ali napornim delavnikom, zagotavlja pa celo večji občutek sitosti, zato je tudi kot nalašč za premagovanje težav s prekomerno telesno težo!

Dobro je vedeti

Diagnostično oceno stanja lahko postavlja ustrezno usposobljen zdravnik, psihiater ali psiholog. Če čutite močno tesnobo, odtujenost, žalost in nezmožnost povezovanja z najbližjimi ali trpite zaradi hude nespečnosti, vam toplo priporočamo obisk vašega zdravnika, ki vam bo ustrezno svetoval in vas napotil na prava vrata! Včasih pomaga tudi pogovor z bližnjimi osebami, ki jim zaupamo.

In še to: ne glede na to, kako črna se zdi situacija v kateri ste se znašli, vedite, da lahko spremenite svoje življenje in ga obrnete na bolje. Naj vam nikoli ne bo nerodno prositi ali poiskati ustrezne pomoči! Depresija ne izbira spola, starosti, stanu,...

Opozorilo: prehranskega dopolnila s triptofanom NE gre mešati z zdravili za zdravljenje depresije na recept oz. s t.i. selektivnimi zaviralci ponovnega privzema serotonina.