V zadnjem času o medicinskih gobah slišimo več tudi v slovenskem prostoru, saj se ob porastu čedalje večjega števila znanih in neznanih bolezni ljudje radi zatekajo tudi v nekoliko bolj alternativne vode zdravljenja. Medicinskim gobam so že od nekdaj pripisovali magične moči in čeprav so se jim zaradi pripisovanja psihotropnih značilnosti včasih starejši izogibali v širokem loku, se je v zadnjem času njihova uporaba v medicinske namene precej razmahnila in to z dobrim razlogom: zdravile naj bi celo raka.

O medicinskih gobah

Čeprav gob ne dojemamo kot zelišča, se jih skoraj 38.000 vrst uporablja v medicinske namene. V starodavnem Egiptu in na Kitajskem so jih v preteklosti uporabljali za izboljšanje splošnega zdravja in doseganje višje starosti. Od običajnih gob, ki jih najdemo npr. na pici, se razlikujejo po vsebnosti beta glukanov in drugih polisaharidov, ki jih je sicer moč najti le še v polnozrnatih žitaricah.

Učinek

Medicinske gobe lahko služijo kot odlično sredstvo za zaščito in podporo imunskega sistema, saj spadajo med ene izmed redkih rastlin, znanih pod imenom imunski modulatorji. Tako lahko po potrebi okrepijo ali zmanjšajo naravne odzive telesa, prispevajo k lažjemu vzdrževanju teže ter izboljšajo vsesplošno delovanje telesa. Pri tem je izrednega pomena, da so gobe organske, saj tako vase vsrkajo kar največ hranilnih snovi, v boju proti raznim bakterijam, ki jih ogrožajo pa razvijejo močne antibiotične značilnosti, ki so ob zaužitju gob blagodejne tudi za ljudi. Iz tovrstnih gob tako npr. pridobivajo penicilin, streptomicin in tetraciklin.

Najpogostejši nameni rabe

Medicinske gobe se uporabljajo za zdravljenje različnih bolezenskih znakov, vendar pa jih dandanes v največjem obsegu uživajo v obliki prehranskih dopolnil in sicer za izboljšanje naslednji stanj:

- astma
- več energije
- revmatidni artritis
- okvare ledvic
- alergij
- poškodb živčevja zaradi kapi
- uničevanje rakavih celic
- blaženje bolečin
- razstrupljanje
- krepitev imunskega sistema
- stres
- boljši spolni nastop

Povzeto po http://www.motherearthliving.com/health-and-wellness/not-just-pretty-fungi.aspx in http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/05/13/mushroom-benefits.aspx