Pojavljajo se v različnih oblikah, velikostih in barvah. Semena so vir hranil, ki jih rastline proizvajajo s pomočjo vsrkavanja obilice vitaminov, mineralov, proteinov, esencialnih olj in encimov, zato so izjemno priporočljiv dodatek jedem ter odličen prigrizek med obroki. V nadaljevanju naših člankov vam ravno iz tega razloga predstavljamo 10 najbolj zdravih in hranilnih, ki so lahko odličen nadomestek sladkarij in drugih pregreh!

Seme je življenje, zato je nemogoče, da bi ga zaužili surovega in iz njega ne bi dobili obilice hranil. Posledično iz njih pridobivajo mnogo kuhinjskih olj, prijač in začimb ter tudi nekaj pomembnih prehranskih dodatkov.

Kako jih uživati?

Iz semen lahko vsa hranila pridobimo le tako, da jih uživamo surova. Ko jih enkrat izpostavimo vročini, namreč začnejo proizvajati strupene snovi s katerimi vitamini, minerali in esencialna olja izgubijo svoje blagodejne lastnosti ter se tako od živih hranil spremenijo v mrtva. Na svetu namreč ni semena, ki bi praženje in segrevanje prenesel v taki meri, da bi po obdelavi ohranil vse svoje hranilne snovi, zato jih, če se le da, vedno uživajte surova. Slednje seveda ne pomeni, da jih ne smete namakati, mleti ali treti (sploh v primeru, da je ovojnino semena težko pregrizniti), vendar pa jih, če se le da, uživajte:

  • surova in neslana
  • nepražena in termično neobdelana
  • nesladkana

Semena Chia

Zanimiva dejstva

V eni žlički semen chia se skriva:

  • 2,5 x več beljakovin kot v fižolu
  • 3 x več železa kot v špinači
  • 6 x več kalcija kot v mleku
  • 7 x več vitamina C kot v pomarančah
  • 8 x več omega-3 kislin kot v lososu
  • 10 x več vlaknin kot v rižu
  • 15 x več magnezija kot v brokoliju

Semena chia niso le nasičena z vitamini in minerali, temveč so tudi odličen vir vlaknin, beljakovin in antioksidantov, veljajo pa tudi za najbogatejši vir omega-3 maščobnih kislin. Uživanje chiinih semen pripomore k zmanjšanju bolečin v sklepih ter k upadu telesne teže, hkrati pa je tudi dobro sredstvo za boj proti sladkorni bolezni in boleznimi srca. Ta semena prav tako ne vsebujejo glutena, zaradi česar je njihovo uživanje še posebno toplo priporočljivo za vse, ki imajo celiakijo ali ga le ne marajo uživati.

Študija, ki so ji izvedli na univerzah Appalache in North Carolina je pokazala, da lahko uživanje chiinih semen kar za 30% poveča raven dolgoverižnih EPA omega-3 kislin, poleg tega pa vsebuje tudi izredno veliko alfa linolenske kisline (ALA), ki naj bi prispevali k boljšemu zdravju srca, možganskemu delovanju ter tudi k izboljšanju depresije ali revmatodnega artritisa ter celo k boljši zaščiti jeter in ledvic.