Kurkuma, glavna sestavina karija, naj bi bila najmočnejše zelišče na planetu za boj proti boleznim in nevarnim virusom. Imela naj bi toliko zdravilnih lastnosti, da lahko le o kurkuminu, njenemu sestavnemu delu, najdemo kar 6235 znanstvenih študij, ki potrjujejo pozitivne učinke kurkume na zdravje celostnega sistema.

Kurkuma = zdravilo?

Kurkuma tako spada na vrh seznama največkrat omenjenih medicinskih začimb v panogi znanosti in je na lestvici prehitela celo česen, cimet, ginseng, ingver in pegasti badelj. Najbolj zanimivo odkritje izmed več kot 6000 navedenih študij, ki so preučevale učinke kurkumina, je dejstvo, da je kurkuma po učinku vsaj enakovredna mnogim farmacevtskim izdelkom na trgu, včasih pa celo BOLJŠA!

Pozitivni učinki uživanja kurkume

Za naštevanje vseh kurkuminih prednosti bi potrebovali ogromno prostora in časa, zato spodaj sledi le 9 najbolj pogostih pozitivnih učinkov kurkume:

1.) Proti-vnetno delovanje: Aspirin, Ibuprofen in Naproksen je le nekaj izmed zdravil, ki se uporabljajo za preprečevanje krvnih strdkov, vendar pa se lahko takšna vrsta zdravljenja za določene ljudi, ki uporabljajo omenjena zdravila (z globoko vensko trombozo in pljučno embolijo), izkaže za precej netaktno. Do težav lahko pride že s preprostim predoziranjem z omenjenimi zdravili; Ibuprofen lahko tako povzroči prekomerne krvavitve, med nekatere manj nevarne učinke njegovega jemanja pa spadajo tudi bolečine v hrbtu, glavoboli in težave z dihanjem.
Zakaj kurkuma? Kurkuma nima nobenih stranskih učinkov, razen če se jo jemlje v ogromnih presežkih priporočenih vrednosti, za nameček pa so znanstveniki po vrsti raziskav v 1980-ih sklenili, da je za ljudi, ki imajo trombozo, celo boljša rešitev od zdravil!

2.) Močan antidepresiv, ki se lahko po učinkih primerja s Prozacom: Številne študije so pokazale, da je kurkuma izjemno učinkovita tudi pri zdravljenju simptomov depresije. Ena izmed najbolj odmevnih je bila gotovo študija, objavljena v reviji Phytotherapy Research, ki je preučevala 60 prostovoljcev z veliko depresivno motnjo (MDD), med katere spada tudi manična depresija. Prostovoljce so razdelili v dve skupini, da bi ugotovili kako se odzivajo na zdravljenje s kurkumo in kako na jemanje Prozaca, močnega antidepresiva. Ugotovitve so šokirale mnoge.
Zakaj kurkuma? Raziskava je pokazala, da se depresivni bolniki na kurkumin ne odzivajo le dobro, temveč je pri zdravljenju depresije ta ravno tako učinkovit kot Prozac, zato so znanstveniki zaključili, da je kurkuma pri depresivnih bolnikih vsekakor celo bolj priporočljiva učinkovita in varna rešitev.

3.) Izboljšuje rezultate kemoterapije: Najboljša plat kurkumina je gotovo njegova sposobnost obvladovanja vnetij. Revija Oncogene je objavila rezultate študije, ki je preučevala razne protivnetne spojine in odkrila, da sta aspirin in ibuprofen najmanj učinkoviti, medtem ko je kurkumin med najbolj učinkovitimi protivnetnimi spojinami na svetu. Rezultate te študije bi morali obelodaniti celemu svetu, saj so ravno vnetja kriva za skoraj vse obstoječe bolezni, vključno z rakom, ulceroznim kolitisom, artritisom, povišanim holesterolom in kroničnimi bolečinami.
Zakaj kurkuma? Kurkumin je glavna spojina kurkume, ki lahko telo zaščiti pred celo vrsto različnih vnetij, oziroma jih močno blaži, če pride do njih. Dokazano tudi preprečuje razvoj, rast in širjenje rakavih celic.

4.) Blaži bolečine: Revija The European Journal of Pharmacology je objavila študijo, ki je pokazala, da kurkumin na naraven način aktivira opiodni sistem v telesu, ki igra pomembno vlogo pri odzivanju telesa na bolečino. Kurkumin lahko tako npr. izjemno pomaga celo pri bolečinah, ki so posledica opeklin!
Zakaj kurkuma? Kurkuma je naravno protibolečinsko sredstvo, ki je dober nadomestek sintetičnim zdravilom, za nameček pa celo brez stranskih učinkov, zato se izjemno priporoča za odpravljanje različnih vrst tegob.

5.) Pomaga pri diabetesu: Študija, ki je bila leta 2009 objavljena v reviji Biochemistry and Biophysical Research Communications je pokazala, da je pri diabetesu tipa 2 kurkumin 400-krat močnejši kot Metformin, zdravilo za diabetes.
Zakaj kurkuma? Poleg tega, da odpravlja vzroke za nastanek diabetesa, lahko pomaga tudi pri drugih težavah, ki so povezane z inzulinom v krvi, npr. hiperglikemiji in oslabljenemu vidu.

6.) Blaži artritis: Ker je kurkumin poznan kot močno proti-vnetno in proti-bolečinsko sredstvo, so znanstveniki s tem v mislih izvedli študijo v kateri je sodelovalo kar 45 bolnikov z artritisom. V njej so primerjali učinke kurkuminega kurkumina in spojin, ki se nahajajo v zdravilih za artritis ter posledično oblikovali tri skupine s prostovoljci. V prvi so testirali kako na paciente vpliva kurkumin, v drugi kako najpogostejša spojina zdravil za zdravljenje artritisa (diklofenak kalij), v tretji pa kombinacija obeh spojin.
Zakaj kurkuma? Največje izboljšanje se je pokazalo pri skupini, ki je jemala kurkumin. Še več, izboljšanje pri pacientih, obolelih z artritisom, je bilo krepko nad rezultati pacientov, ki so jemali diklofenak kalij, kar pomeni, da kurkuma ni le varna, temveč tudi izjemno učinkovita sestavina, ki se jo priporoča še posebno pacientom z artritisom.

7.) Blaži črevesna vnetja: Ljudje s prebavnimi in trebušnimi težavami se pogosto pritožujejo, da so občutljivi na zdravila, saj je njihova črevesna flora zaradi vnetij že sama po sebi poškodovana, nekatera zdravila pa jo lahko še poslabšajo in dobesedno raztrgajo mukozno ovojnico črevesja. Poglobljena analiza študije, ki je preučevala kurkuminovo zmožnost obvladovanja vnetnih črevesnih bolezni, npr. Crohnove bolezni in ulceroznega kolitisa, je pokazala, da je velika večina pacientov z omenjenimi boleznimi zaradi uživanja kurkumina lahko popolnoma prenehala z jemanjem kortikosteroidov. Slednji pri pacientih sicer zmanjšujejo bolečine, vendar pa istočasno tudi poškodujejo črevesno ovojnico in tako še poslabšajo bolezen.
Zakaj kurkuma? Uživanje kurkume ne poškoduje črevesne ovojnice, temveč zaradi protivnetnega delovanja pomaga tudi celiti črevesje, za nameček pa spodbuja tudi rast dobrih bakterij (probiotikov).

8.) Pomaga pri zniževanju holesterola: Bolezni srca so tako velika težava, ker se predhodno stanje diabetesa pri ljudeh pojavlja čedalje hitreje. Posledično se telo znajde v oksidativnem stresu, ki poškoduje notranjo stran žil, zaradi česar so te bolj dovzetne za nalaganje holesterola, ki skuša zakrpati poškodovano ožilje, to pa privede do povišanega LDL holesterola. Zdravila za zniževanje holesterola, kot je Lipitor, povzročajo številne stranske učinke in škodijo ledvicam ter jetrom in sicer res znižajo stopnjo holesterola, vendar pa ne zdravijo vzroka njegovega nabiranja: oksidativnega stresa.
Zakaj kurkuma? Tega se na srečo zavedajo tudi zdravniki, zato pacientom kot alternativo priporočajo ravno kurkumo ali ribje olje, saj se je izkazalo, da sta pri boju proti holesterolu ravno tako ali še bolj učinkovita, ker delujeta neposredno na vzrok njegovega nastanka: vnetja in oksidativni stres.

9.) Močan steroid: Leta 1999 je bila izvedena klinična študija, ki je pokazala, da lahko kurkumin zdravi kronična vnetja v očeh – stanje, ki se je do takrat zdravilo s steroidi - in celo druga stanja, kot so psoriaza, lupus, revmatoidni artritis, skleroderma ter kronične bolečine.
Zakaj kurkuma? Zdravniki dandanes raje predpisujejo kurkumin, saj v primerjavi s steroidi nima znanih stranskih učinkov, kot so akne, astma, rak, počasno celjenje ran, glavkom, hipertenzija, povečan apetit, težave s prebavo, nespečnost, nihanje razpoloženja, slabost, tanjšanje kože itd.

Uživanje kurkume

Okus kurkume mnogim ni všeč in če je v takšni obliki ne želite vnesti v svojo prehrano, ste lahko brez skrbi, saj so jo znanstveniki ravno zaradi njenega specifičnega okusa prenesli tudi v obliko prehranskega dopolnila priznanega britanskega podjetja Health Rack, naročite pa ga lahko tukaj.