Kandida je gliva, ki v majhnih količinah živi v ustih in črevesju. Njena glavna naloga je pomoč pri prebavi in absorpciji hranilnih snovi v telesu, vendar pa se v primeru, ko se je v telesu proizvede preveč lahko zgodi, da uniči celično steno in prodre v krvni obtok ter tako začne v telo sproščati strupene odpradne snovi. V telesu se začne posledično tvoriti izcedek, kar se lahko zrcali na različnih zdravstvenih težavah, vključujoč prebavne motnje in depresijo.

Kako pride do kandide?

Zdrave bakterije v telesu na srečo uravnavajo tudi zdravo raven kandide, vendar pa lahko določeni dejavniki vplivajo na nagel porast slednje, mednje pa spadajo:

- uživanje velikih količin predelanih ogljikovih hidratov in sladkorja
- uživanje velikih količin alkohola
- jemanje oralnih kontracepcijskih sredstev
- uživanje hrane z visoko vsebnostjo fermentiranih snovi (npr. kombuče, kislega zelja in kislih kumaric)
- stresno življenje
- jemanje antibiotikov, ki so ali pobijajo telesu prijazne bakterije 

Kakšni so simptomi kandide?

Simptomov kandide je veliko, vendar pa med najbolj pogoste spadajo:

- glivične okužbe kože in nohtov, npr. atletsko stopalo ali glivice na nohtih
- občutek utrujenosti in izžetosti ali celo znaki kronične utrujenosti ali fibromialgije
- prebavne težave, npr. napihovanje, driska ali zaprtje
- avtoimune bolezni, npr. Hashimotov tiroiditis, revmatoidni artritis, ulcerativni kolitis, lupus, psoriaza, multipla skleroza, itd.
- slab spomin
- težave z zbranostjo
- razdražljivost, motnje razpoloženja, tesnoba ali depresija
- težave s kožo, npr. ekcemi, psoriaza ali luskavica, lišaji, izpuščaji
- vaginalna vnetja, vnetja urinarnega trakta, rektalna ali vaginalna srbečica
- resne sezonske alergije ali srbeča ušesa
- močna želja po sladkorju in ogljikovih hidratih

Zdravljenje kandide

Da bi se uspešno rešili kandide morate storiti tri stvari: ustaviti razrast kandide, dvigniti raven telesu prijaznih bakterij ter očistiti svoj prebavni trakt, tako da kandida ne bo mogla več vstopiti vanj.
 
Prvi korak: ustaviti razrast kandide
 
Z jedilnika odstranite sladkor ter ostala živila, ki so bogata z ogljikovimi hidrati. Kandida se namreč hrani z omenjenimi snovmi, zato se skušajte izogniti sladkarijam, slaščicam, alkoholu in moki. Pra, kruv tako skušajte vnos kompleksnih oglikovih hidratov, npr. žitaric, fižola, sadja, testenin in krompirja omejiti na eno skodelico dnevno, saj boste tako preprečili rast kandide, posledično pa tudi njeno uničenje. Še bolje bo, če z jedilnika odstranite tudi fermentirano hrano, saj ta, čeprav prispeva k porastu dobrih bakterij, hkrati vpliva tudi na porast slabih. Če se boste držali takšnega jedilnika, boste kandido lahko ukrotili v roku 3-6 mesecev, zato se za pospešitev njenega uničenja priporoča jemanje prehranskih dopolnil z grenivkinimi peškami.
 
Drugi korak: dvignite raven dobrih bakterij v telesu
 
Dobre bakterije pomagajo uravnavati zdravo raven kandide v telesu, za to pa je priporočljiv reden vnos med 25 in 100 miljardami enot probiotikov, ki k temu prispevajo.
 
Tretji korak: pozdravite svoje črevo

Izključitev hrane, ki povzroča vnetja prebavnega trakta in vpeljava hrane, kot je kokosovo olje, česen, jabolčni kis, cvetača, brokoli, ingver, olivno olje, klinčki, cimet, divji losos in limonin sok  ter prehranskih dopolnil, bosta družno uničili kandido.