Verjetno ste mislili, da se bodo dnevi mozoljaste kože končali z maturo, pa vas akne in podobne mozoljaste nevšečnosti spremljajo pa čeprav ste zrelostni izpit pustili že krepko za seboj. Če tudi vas muči mastna koža na tako imenovanem T-predelu, grdi črni ogrci in rdeči obrazni lišaji vedite, da niste sami, saj se s podobnimi težavami le v ZDA sooča več kot 60 milijonov ljudi, kar 20 milijonov izmed njih pa bo imelo zaradi omenjenega v prihodnosti najverjetneje trajne posledice na koži.

Mozolji po nastopu pubertete

Eni izmed naših sodelavk se je pred kratkim pripetila precej zanimiva zgodba, ki je povezana ravno z omenjenimi tegobami. Ker z mozolji sicer ni nikoli imela težav, je bila zelo presenečena, ko so ti izbruhnili po prenehanju jemanja kontracepcije – sprva se jih je pojavilo le nekaj, nato pa so začeli rasti kot gobe po dežju. Po prvotnem prepričanju, da bo stanje prej ko slej vendarle minilo, je po šestih mesecih optimizma ugotovila, da se težava le ne bo rešila sama in ovrgla je vsakršno misel na to, da se telo sedaj le čisti. Čeprav je z obraza vsak večer odstranila ličila, si temeljito očistila obraz ter pri tem ni uporabljala agresivnih kozmetičnih izdelkov, poleg tega pa je šla celo tako daleč, da se čez dan ni nikoli dotikala obraza ter nečistoč iz okolice prenašala nase, se ni njeno stanje prav nič izboljšalo. Ker njene preglavice niso izginile, se je po več informacij odpravila na internet in ugotovila, da v svoji stiski ni sama. Odkrila je, da njene težave tarejo veliko žensk, ki so prenehale z jemanjem kontracepcije (pa čeprav so imele pred samim jemanjem popolnoma čisto kožo) pa tudi drugih odraslih predstavnic, ki so mladostniška leta že pustile za sabo. Še več, akne naj bi prizadele kar 80% odraslih žensk.

Kako doseči bolj čisto kožo?

Večina sotrpink se je razpisala, da se jim njihovega stanja ni uspelo znebiti kljub uporabi še tako dragih lepotilnih pripomočkov, npr. tonikov, krem, olj, raztopin in drugih preparatov za nego mozoljaste kože, vendar pa jih je veliko rešitev našlo v spremembi prehranjevalnih navad, zato se je s tem skupaj s prijateljico, ki so jo pri prestopu praga tridesetih prav tako napadli mozolji, odločila podati še na pot zdrave prehrane. Za to sta se odločili s težkim srcem, saj ju opustitev sladoleda, čokolade, moke in drugih živil za katere pravijo, da pripomorejo k nastanku aken, ni mikala, vendar pa sta se odločili, da sta se omenjeni hrani pripravljeni odreči, če bo to pomenilo tudi odhod aken. Stanje njune kože ze je že po enem tednu precej izboljšalo, vendar pa je žal pri tem tudi ostalo. Mozolji so še vedno brsteli na njuni koži, le v nekoliko manjši meri, zato sta se zatekli še k zadnji rešitvi – vitaminom A, C in E v obliki prehranskih dopolnil, ki so bili na delovnem mestu na dosegu njune roke, le da se tega niti nista zavedali.

Zakaj vitamini?

Vitamin A namreč uravna sebum, tako da je koža po vnosu slednjega manj oljnata ter bolj gladka, poleg tega pa se poškodovana koža po odpravi mozoljev z njegovo pomočjo hitreje zaceli in za seboj ne pusti lis in drugih znakov aknavosti, izboljša pa se tudi dovod krvi na predel obraza ter obnova celic v telesu, zaradi česar koža ni izsušena in luskasta.

Vitamin C pomaga zmanjšati pojav gubic in madežev na koži, saj dobro uravnava nastanek kolagena ter pomaga pri hitrejšemu celjenju kože ter vezivnih tkiv.

Vitamin E se s prvima dvema dopolnjuje idealno, saj zagotavlja antioksidativno zaščito proti prostim radikalom, poskrbi za lepši lesk kože in las, okrepi stene kapilar, obnovi tkiva in izboljša prekrvavitev.

Rezultat

Po enomesečnem jemanju omenjenega izdelka sta obe uporabnici opazili gromozansko razliko. Njuna koža se je začela počasi prenavljati, mozolji so se začeli počasi sušiti, stare brazgotinice so že skoraj popolnoma izginile, z aknami pa imata težave v veliko manjši meri in še to le ob tistih dnevih v mesecu, ki se jih prav nič ne veseli nobena ženska. Če ste torej tudi sami nezadovoljni s svojo kožo in vam preglavice že dlje časa povzročajo mozolji, sedaj poznate odgovor: dodaten vnos vitaminov A, C in E, vendar pa ne pretiravajte z jemanjem! Kot tudi z vsako stvarjo, ki ima opraviti s prehranjevanjem, tudi tukaj velja pravilo zmernosti...