Pomarančna koža, skuta in lunina površina je le nekaj izrazov s katerimi se pogosto opisuje celulit. Če se je ženskam včasih zdel grd, se jim danes zdi preprosto odvraten, saj je lepota nežnejšega spola danes na ogled postavljena še toliko bolj kot prej, sploh, ko se kritiki obregnejo ob prav vsako malenkost in grejo celo tako daleč, da pod drobnogled vzamejo zadnjice lastnic, kot so Jennifer Lopez, Kim Kardashian in Nicky Minaj. Celulit ne prizadene le tistih z nekoliko bolj polno postavo, temveč kar približno 90% žensk, številka pa se z leti alarmantno povečuje, saj na pojavnost celulita vpliva več pomembnih dejavnikov.

Kaj je celulit?

Celulit prizadene približno 90% žensk in 10% moških, vendar predvsem v razvitih državah sveta. Njegova pojavnost postane običajno opazna med 25. in 35. letom, še posebno očitna pa pri starejših ženskah, ki se začnejo približevati menopavzi. Takrat se namreč močno zniža raven estrogena v telesu, kar vpliva na izgubo receptorjev v ožilju, slednje pa na oslabljeno prekrvavitev. Posledično v telo vstopi manj kisika in hranil, zaradi česar je proizvajanje kolagena močno oteženo, kar povzroči povečanje maščobnih celic, ki prodrejo skozi kolagen in so tako navzven vidne kot celulit.

Zakaj imajo ženske celulit, moški pa ne?

Struktura kolagena, glavnega gradnika veznega tkiva, pri ženskah je precej podobna ograji s pokončnimi letvicami, medtem ko moška spominja na žičnato ograjo, ki je narejena v obliki karo vzorca. Omenjena struktura je veliko močnejša od ženske, zato so spremembe, ki se odvijajo v njej navzven veliko manj vidne kot pri ženskah.

Celulit se pri ženskah pojavlja predvsem okoli kolen, na spodnjem delu stegen in na zadnjici, saj se na omenjenih področjih nahajajo tri sloji maščobe (namesto enega, kot je značilno za večino preostalega telesa), medtem ko je pri moških preko celotnega telesa razporejen le en sam sloj maščobe, zaradi česar spremembe na njem niso tako zelo vidne.

Zakaj imajo nekatere ženske več celulita kot druge?

Pojavnost celulita postaja čedalje bolj pogosta. Vse več ga je zaslediti celo pri najstnicah, kar je zaskrbljujoče, hkrati pa nakazuje tudi na to, da je težava veliko lažje rešljiva kot bi si mislili. V čedalje mlajših letih se pojavlja predvsem zaradi sodobnega načina prehranjevanja, saj vnos hrane, ki vsebuje obilico soje ali bisfenola-A, ki posnema lastnosti estrogena, povzroči rast maščobnih celic, s tem pa tudi rast celulita.
Pri ženskah v razvitih državah je pojavnost celulita veliko večja kot pri tistih v manj razvitih, kar na preprost način pojasni vzroke za njihov nastanek: prehrana, gibanje ter način oblačenja

Vzroki za nastanek celulita

Celulit se je v vedno večjem obsegu začel pojavljati šele v 1970-ih in 80-ih, ko se začela življenja močno spreminjati.

Oblačenje: ženske v 20-ih so se oblačile v dolga krila in perilo, ki je bilo precej ohlapno, skoraj kot kakšna pižama. Posledično so imele tudi manj celulita, saj je njegova pogostost pod mesti z elastiko običajno še večja. Pravijo, da celo tako zelo, da bi lahko tam kjer se nahaja potegnili nevidno črto in tako ugotovili kje se nahaja rob spodnjih hlačk. Čeprav nošenje drugačnega spodnjega perila celulita ne bo izničilo, pa bodo tangice ali spodnje hlačke brez elastike na zadnjici zagotovo nekoliko omilile situacijo.

Prehrana: marsikdo verjame, da se je celulitu moč izogniti s črtanjem sladkorja in maščob z jedilnika in čeprav lahko slednje nekoliko izboljša situacijo, še zdaleč ne pomeni, da jo lahko tudi popravi ali se ji celo izogne. Pri celulitu se ne gre toliko za to katere vrste hrano se uživa, temveč za to, da mora biti to hrana s čim manj umetnimi dodatki ter sestavinami, ki bi lahko spremenile hormonsko ravnovesje v telesu ter tako spremenile proizvajanje estrogena.

Gibanje: dejstvo je, da je telesna aktivnost izjemnega pomena za zdravo telo, slednje pa se pri nastanku celulita izkaže za še posebej resnično. Telesna aktivnost namreč spodbudi cirkulacijo, prepreči nastanek novih maščobnih celic in zmanjša že obstoječe, za nameček pa pripomore tudi k utrjevanju mlahave kože, ki bo z nekaj primerne masaže še čvrstejša.

Kako zmanjšati pojavnost celulita?

Pojavnost celulita se lahko s pravilno prehrano, pravo mero gibanja in nošenjem ustreznega spodnjega perila močno zmanjša, vendar pa je za tisto pravo piko na i potrebno nekaj več: dobra masaža. Ta lahko namreč močno pospeši krvni obtok, v kombinaciji s pravimi sestavinami pa povzroči tudi razgradnjo celulita in opazno bolj čvrsto in gladko kožo.

Kako se znebiti celulita?

Z vsakodnevno jutranjo in večerno masažo problematičnih celulitnih predelov, boste pospešili krvni obtok in prispevali k hitrejši razgradnji celulita. Vendar pa se vsaka sprememba prične znotraj telesa. Prehransko dopolnilo Syleance Silhouette za izločanje odvečne vode iz telesa je naravna pomoč pri odpravi celulita, oteklih nog, rok in obraza ter občutka neprijetne napihnjenosti. Izvlečka višnje in bezga omogočata naravno pomoč pri odpravi celulita in odvajanju odvečne vode iz telesa, s tem pa tudi pripomoreta k hitrejšemu doseganju rezultatov pri hujšanju.