Čeprav jesen in zima s seboj prinašata mnogo lepih zasneženih dni, vonj po pravkar pečenem kostanju in karameliziranih mandljih, sprehode med živo obarvanimi listi in nabiranje gob, se bi v omenjenih letnih časih zaradi nizkih temperatur ozračja večina ljudi najraje zavila v toplo odejo in iz nje pokukala šele spomladi. Med večinsko populacijo namreč prevladuje mnenje, da hladen letni čas s seboj prinese tudi obilico bolezni, vključujoč prehlade, gripe, vneta grla ipd., zato se takrat raje zadržujejo na toplem ter na plan pridejo, le ko je to res nujno potrebno. Matični mleček s propolisom bo poskrbel, da boste lahko dneve tudi v jesenskih in zimskih dneh brezskrbno preživljali v naravi in to v ravno tolikšni meri kot spomladi in poleti.

Kako nastane matični mleček in zakaj je pomemben?

Matični mleček je namreč med, ki ga izločajo čebele, da bi z njim pospešile razvoj mlajših čebelic ter jim tako zagotovile vse potrebne hranilne snovi, ki jih potrebujejo za svojo rast. Ko začne njihova matica pešati, začnejo čebele delavke vzgajati novo matico, kar dosežejo s pomočjo dovajanja povečanih količin matičnega mlečka ličinki, ki so jo določile kot novo matico. Zaradi visoke vsebnosti hranilnih snovi v telesu, se tako hranjena ličinka razvije v najmočnejšo čebelo v panju s polno razvitimi sposobnostmi vzgajanja novih čebel.

Zakaj je matičen mleček tako priporočljiv in kakšna je njegova sestava?

Uživanje matičnega mlečka se priporoča kot prehransko dopolnilo k jedilniku vseh ljudi, saj mu pripisujejo mnogo blagodejnih učinkov, ki skrbijo za krepitev imunskega sistema skozi celo leto. To izjemno hranilo sestoji iz 60-70% vode, 12-15% beljakovin, 10-16% sladkorja, 3-6% maščobe ter 2-3% vitaminov, soli in amino kislin. Omenjena sestava se sicer nekoliko razlikuje glede na podnebje, kjer odraščajo čebele, ki ga proizvajajo, vendar pa se njegovi učinki med sabo kljub temu ne razlikujejo v veliki meri.

Zakaj je njegovo jemanje koristno ljudem?

Matični mleček se običajno uporablja za zdravljenje astme, senenega nahoda, bolezni ledvic, težav s spanjem (še posebno nespečnosti), menstrualnih bolečin, čirov, bolezni jeter, zlomov kosti, nečistoč na koži, povišanega holesterola itd. Njegove koristi naj bi bile še okrepljene v kombinaciji s propolisom in priporočljive še posebno v hladnih dneh, ko je imunski sistem na udaru zaradi nižjih temperatur in okužb, ki prežijo z vseh strani, jemljejo pa se lahko kar v obliki tablet, ki se jih lahko liže kadarkoli in kjerkoli ter tako poskrbi za učinkovito podporo organizmu. Navsezadnje si prav vsak želi biti najmočnejša čebela v panju, kajne?