Kako pogosto se vam zgodi, da iz službe pridete utrujeni, oči pa vas skelijo, so popolnoma izsušene, na vsake toliko časa pa vaš vid postane nekoliko zamegljen? Utrujene oči so ena izmed najbolj pogostih posledic dolgotrajnega gledanja v zaslon in čeprav se nam sprva morebiti zdi, da ta težava ni vredna omembe in bo izginila s počitkom, slednji ni dovolj za odpravo težave. Vsakodnevno naprezanje oči lahko vaš vid oslabi za vedno, zato je zelo pomembno, da v telo vnesete zadostno količino luteina, ki bo vaš vid ohranil zdrav, oči pa sijoče.

Kaj je lutein?

Lutein je eden izmed dveh glavnih karotenidov, ki ga je v očesu moč zaslediti kot barvni pigment, ki sestavlja mrežnico in makulo. V naravi je prisoten v obliki rumenega barvila določenih vrst sadja in zelenjave, npr. banan, v največji meri pa se pojavlja v temno zelenih listnatih vrstah zelenjave. Tudi ljudje se rodimo z določeno količino luteina v očeh, vendar pa ga telo samo od sebe ne proizvaja, zato ga je potrebno nadoknaditi z vnosom omenjenih hranil ali prehranskih dopolnil.

Zakaj je pomemben za naš vid?

Makula je področje mrežnice, ki je zadolženo za osrednji vid, prav tako pa je tudi najbolj občutljivo na modro svetlobo, del vidne svetlobe, ki lahko poleg ultravijolične svetlobe močno poškoduje oči. Izpostavljeni smo ji ravno ob gledanju v računalniške in televizijske zaslone, zato lahko večurno, sploh pa vsakodnevno izpostavljanje slednji, močno poškoduje naš vid, zato tu nastopi lutein. Ta pomembna sestavina pomaga ščititi pred poškodbami, ki so posledica modre svetlobe, saj jo filtrira še preden ta doseže makulo.

Koliko luteina potrebujemo?

Luteina v telo običajno ne vnesemo v zadostni meri, s starostjo pa njegova pristonost v telesu še upada, zato zdravniki za zdrav vid svetujejo, da ga dnevno zaužijemo vsaj 6 mg, saj ga telo ne proizvaja samo od sebe. Z uživanjem špinače, kaleja in banan ga lahko sicer v telo vnesete kar precej, vendar pa bi morali za zadosten vnos dnevno zaužiti kar dve polni skledi surove špinače. Boljša, predvsem pa cenejša in preprostejša rešitev so tako prehranska dopolnila – ena kapsula luteina znamke Vitarmonyl vsebuje ravno pravšnjo, 6 mg priporočeno vsebnost slednjega, zato si jo le omislite in verjemite, vaš vid vam bo hvaležen!