Vaša jetra v telesu opravljajo vlogo nekakšne čistilke, saj iz njega odpravljajo toksine in tako skrbijo, da vsi notranji telesni sistemi tečejo gladko. Sodoben način prehranjevanja, onesnaževanje okolja in naša odvisnost od škodljivih (in pogosto celo strupenih) izdelkov za osebno nego postavljajo naša jetra na težko preizkušnjo, zato je pomembno, da vemo kako lahko jetra očistimo učinkovito in naravno.

Zdrava jetra čistijo kri in iz nje izločajo strupene snovi, ki jih zaužijemo, vdihnemo ali vdrgnemo v telo. Delovanje jeter se lahko v primeru, da so ta preobremenjena – kot pri večini sodobnih odraslih – ali v primeru, da je telo pod močnim fizičnim ali psihičnim stresom močno poslabša. Dr. Karl Maret je povedal, da »v jetrih nastaja na tisoče encimov, ki so odgovorni za tako rekoč vsako aktivnost v telesu. Od jeter pa je odvisno tudi pravilno funkcioniranje oči, srca, možganov, sklepov, spolnih žlez ter ledvic. Do resnih okvar telesa lahko namreč pride že v primeru, da jetra nehajo proizvajati le enega izmed omenjenih tisočih encimov, ki jih telo potrebuje, zato je zelo pomembno, da zanje skrbimo kar najbolje.«

Kako torej očistiti jetra?

Če nimate časa in potrpljenja, predvsem pa radi pozabljate na stvari, boste jetra učinkovito ohranili zdrave s pomočjo kakovostnih prehranskih dodatkov, ki so namenjeni prav temu, sicer pa lahko na hitro skočite v vašo najbližjo trgovino ali pobrskate po svoji kuhinji in kar sami na hitro pripravite napitek ali obrok s katerim boste ustrezno zaščiti enega izmed naših najpomembnejših organov v telesu.

1. Topla voda z limono
Topla voda z limono je čudovit napitek za razstrupljanje, vendar pa ga morate zaužiti vsako jutro. Napitka ne uživajte v obliki limonade, saj tako jeter ne boste razstrupili! Vsebuje naj sok ene limone in 2,5 dcl tople vode, vanj pa ne dodajajte sladkorja ali česa drugega.

 

2. Česen
Med kuhanjem v jed dodajte nekaj česna, privoščite pa si ga lahko tudi v solati, saj je sestavljen iz žveplovih spojin, ki pomagajo aktivirati encime v jetrih, vsebuje pa tudi veliko selena in alicina, ki sta znana kot dobra zaščitnika jeter.

3. Avokado
Saj ne da bi potrebovali še en razlog, da avokado dodate na svoj jedilniki, vendar pa je japonska študija pokazala, da avokado vsebuje spojine, ki lahko jetra zaščitijo pred okvarami, zato je njegovo uživanje res priporočljivo. Avokado se je v omenjeni študiji med 21 vrstami sadja izkazal najbolje, saj naj bi jetra najučinkoviteje ubranil pred galaktozaminom, močnim toksinom, ki močno škoduje jetrom in lahko na njih povzroči celo škodo kot je človeški virusni hepatitis.

 

4. Koriander
To vsestransko zelišče lahko dodate tako rekoč kamorkoli, vključujoč smutije in solate. Zelo dober je namreč pri izločanju težkih kovin iz telesa, saj slednje pogosto pripelje do težav z jetri.

5. Kurkuma
Kurkuma je še ena močna začimba s celim spiskom zdravilnih lastnosti, v primeru jeter pa deluje kot njihova močna zaščitnica, hkrati pa spodbuja tudi obnovo njihovih celic ter nastanek telesu naravnega žolča, ki pripomore k učinkovitejšemu čiščenju našega telesa.

Vir: http://www.whydontyoutrythis.com/2013/05/how-to-clean-your-liver-with-5-natural-liver-cleansing-tips.html