Čeprav živimo v deželi izobilja in prej jemo preveč kot premalo, nam določenih osnovnih vitaminov v telesu kljub temu primanjkuje, kar velja še posebno za ženske. Med vitamine po katerih naše telo najbolj hlepi tako prištevamo kalcij, železo, vitamin D in folno kislino. Morda vas bo dejstvo, da večini ljudi omenjenih vitaminov primanjkuje navkljub temu, da se prehranjujejo zdravo presenetilo in ravno zato je priporočljivo, da multivitaminske tablete jemljejo prav vsi. Mnogokrat se tega zavedamo, vendar pa ne vemo katerega vitamina nam primanjkuje, zato vam bomo s sledečimi nasveti pomagali izbrati pravega.

Izberite tableto, ki zadošča kar največjemu številu vaših dnevnih potreb. Posegajte po tabletah, ki združujejo mešanico vitaminov A, B1, B2 (riboflavon), B3 (niacin), B6, C, D, E in folne kisline.

Kalcij jemljite ločeno, saj ga je potrebno zaužiti precej, zato zadostne količine ne morete zaužiti le z eno tableto.

V primeru, da jemljete zdravila, ki redčijo kri, pazljivo z jemanjem vitamina K! Ker se veliko proizvajalcev zaveda omenjene nevarnosti, večina multivitaminskih tablet tako in tako ne vsebuje omenjenega vitamina.

Zavedajte se, da več ni bolje. Preobilje vsake stvari lahko povzroči več škode kot koristi in tako je tudi z vitamini. Prevelika količina multivitaminskih tablet v kombinaciji z vitamini in minerali, ki jih zaužijete z dnevnim vnosom hrane vas lahko hitro porinejo čez varno mejo, zato se izogibajte ekstremno velikim količinam tablet!

V premislek vzemite tudi svoja leta in spol. Količina železa, ki jo vnesete v telo je namreč odvisna od obeh dejavnikov. Moški in ženske, ki so menopavzo že pustile za seboj npr. potrebujejo približno 8 mg železa na dan, medtem ko ženske, ki še niso vstopile v menopavzo (in imajo še vedno menstruacijo) potrebujejo kar 18 mg železa dnevno.

Načrtovalci družine potrebujejo več vitaminov. Multivitaminske tablete niso nekakšno čudežno zdravilo, zato bodite pozorni, da večino vitaminov in mineralov v telo vnesete že s svojim dnevnim prehranjevalnim režimom, ki naj bo sestavljen iz sadja, zelenjave, stročnic, žit, pustih beljakovin, mlečnih izdelkov z nizko vsebnostjo maščob ter dobrih maščob, ki jih najdemo v olivnem olju, oreških ter ribah kot sta npr. tuna in losos.