Zdi se kot da vaši lasje kar čez noč niso več videti tako kot so bili včasih. Pri obrveh se čedalje bolj zanašate na zarisovanje s svinčnikom, medtem ko se na bradi nenadoma pojavi cel zametek dlak, ki si jih vsekakor ne želite. Kaj se dogaja? Izguba las in pojav dlak na neželenih predelih sta med ženskami pravzaprav pogosta pojava, še posebno opazno pa je to med ženskami v menopavzi. Ženske v tem obdobju povečini pričakujejo vročinske oblive ter nihanja razpoloženja, vendar pa jih je le malo pripravljenih na izpadanje las v menopavzi. Slednje se pojavi pri kar 40% žensk, kar je skoraj toliko kot pri moških, vendar pa na ulicah vseeno ne videvamo plešastih žensk. Za razliko od moških, je pleša pri ženskah veliko manj opazna zato posameznice mnogokrat spregledajo znake, ki nakazujejo nanjo. Plešavost v menopavzi se običajno začne z redčenjem las na celotnem predelu lasišča, znaki pa so lahko celo tako neopazni, da so razvidni samo iz nekoliko manj obsežnega čopa, širše preče ali prekomernega izpadanja las med česanjem in prhanjem.

Vzroki za izpadanje las v menopavzi

Čeprav je precej mikavno, da bi za izpadanje las krivili pomanjkanje estrogena v menopavzi, so raziskave pokazale, da je za to zaslužen več kot en hormon. Članek, ki je bil objavljen v mednarodnem znanstvenem članku Annales d'Endocrinologie je pokazal, da na izpadanje las vplivata tako estrogen kot tudi progesteron, prispevata pa tudi na neželeno poraščenost kože na predelu obraza.

K plešavosti lahko prispeva tudi vrsta drugih dejavnikov, vključujoč gensko nagnjenje, nenavadno raven stresa, hormonsko neravnovesje in bolezen. Če je izpadanje las nenadno, je dobro opraviti krvni test, ki bo razkril, če je za to kriv androgen, hormon, ki je zaslužen za izoblikovanje moških značilnosti, veliko pa lahko razkrije tudi test ščitnice, glukoze v krvi ter revme.

Čeprav mnogi mislijo, da je izpadanje las le lepotna težava, študije kažejo, da ima lahko pomemben vpliv na različne psihološke težave, vključujoč pomanjkanje samozavesti, v nekaterih primerih pa celo depresijo, tesnobo, družbeno distanco itd. Plešavost pri ženskah, sploh pri tistih v menopavzi, je ozdravljiva in ni nekaj s čimer bi morali nujno živeti.

Sprememba življenjskega sloga

K preprečevanju izpadanja las lahko pripomore tudi pitje zelenega čaja, uživanje zadostne količine vitamina B6, izguba telesne teže in uporaba šampona s hialuronsko kislino. S pomočjo omenjenih pripomočkov naj bi povečano rast las opazili v približno treh mesecih, vendar pa je to odvisno tudi od drugih dejavnikov. Stres, bolezen sodobnosti, ima pri izpadanju prav tako pomembno vlogo, saj naj bi po besedah dr. Christiane Northrup, avtorice objave The Secrets Pleasure of Menopause, kronično visoka raven inzulina in stresnega hormona povzročila povečano raven androgena, ki "postopoma ustavi rast las na glavi in spodbudi rast dlak na bradi. Najboljše zdravilo za to pa je zmanjšanje kakršnekoli stopnje stresa, kar vključuje tudi zadostno količino spanca, redno vadbo in uporabo sprostitvenih tehnik kot sta meditacija in globoko dihanje. Omenjeni prijemi lahko pripomorejo tudi k lajšanju simptomov menopavze zato jih je priporočljivo izvajati v vsakem primeru.

Pripomočki za izpadanje las v menopavzi

Poleg sprememb življenjskega sloga, ki so opisane zgoraj, je potrebno ukrepe sprejeti tudi na področju vnosa primernih hranil s katerimi lahko telo uravnovesi primanjkljaj tistih, ki so potrebni za rast las in zaustavi presežek tistih,ki povzročajo prekomerno poraščenost. Duo24 z vsebnostjo vitaminov B kompleksa, orehovega in rumenikovega olja, bakra in različnih aminokislin zagotavlja ravno to, njegova sestava pa je plod raziskav žensk v menopavzi, ki so jih izvedli strokovnjaki v priznanih francoskih laboratorijih Yves Ponroy ter na popolnoma naraven način in brez kakršnihkoli hormonskih nadomestkov omogoča večjo gostoto, rast in lepši videz las s katerim boste lahko po svetu spet stopali z dvignjeno glavo.